vineri, 29 martie, 2024

Povestea lui Daniel Les, omul care prelucreaza lutul ca acum 4.000 de ani

Distribuie:

Publicat:

Daniel Les este unul dintre cei mai vestiti olari romani. A dus modelarea lutului aproape de perfectiune. Vinde lucrari peste tot in lume cu zeci de mii de euro, dar continua sa fie modest.

„Imi place sa ma numesc un dac liber, nu sunt ultimul. Eu, ca sa-mi demonstrez ca am ramas viu, incerc uneori sa ma detasez de lucrurile astea care se misca cu repeziciune si ma duc in Maramures sa cunosc oameni, sa-i ascult, sa ma uit la apusul de soare”.

„Acum sunt cumva suspendat intre modern si ce a fost in copilarie. Imi place sa modelez lutul nu numai pentru succesul pe care-l am, ci pentru faptul ca fac ceva cu placere. Asa duc mai departe traditia”.

„Am avut o perioada a vietii cand ma cautam. Si acum exista aceasta cautare. Am ajuns intr-o perioada nedorita a vietii, mai ales acea perioada a supravietuirii in perioada ceusista, cand voiam sa plec din tara. In acea perioada ciudata a aparut si un miracol: intalnirea cu Divinitatea. Nu poti sa ramai mut, sa ramai in continuare ce ai fost”.

Miracolul intalnirii cu Dumnezeu:

„Imi era frica de trecut, de oamenii care erau atunci. Vine un moment in viata cand Daniel Les se pune pe genunchi fara sa creada in Dumnezeu, dar te impinge ultima speranta. Dumnezeu m-a gasit pe mine. Aveam o imagine deformata despre Dumnezeu si i-am spus vino si da-mi bataia pe care o merit daca existi. Si miracolul a fost in sensul in care Dumnezeu a venit sa ma ia in brate si sa-mi spuna „te iubesc asa cum esti”. Pentru mine a fost inaltator. A fost o dragoste materializata. Mi-as fi dorit sa raman mereu in acea stare a plansului launtric si a bucuriei pe care o simti cand te impaci”.

„Mi-e draga zona aceasta, a credintei. Ma tot rog lui Dumnezeu sa nu ma smintesc, sa raman la locul meu si sa vad ce e in fiecare zi de lucru”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img