News Flash:

Prefectul PUICA se pregateste de razboi

23 Mai 2014
2158 Vizualizari | 0 Comentarii
In aceastã perioadã, Prefectura Judetului Vaslui face inventarierea detaliata a bunurilor si persoanelor care pot fi trimise pe front in caz de rãzboi. Este o procedurã uzuala, chiar anuala, dar privitã din alta perspectiva sau cu alti ochi in contextul actual, din cauza conflictelor tot mai violente din apropierea granitei Romaniei. Zeci de institutii din Vaslui vor primi adrese din partea Comisiei Mixte de Rechizitii, conduse de Andrei Puica, prefectul judetului, prin care vor fi instiintate cã au obligatia sã cedeze temporar sau definitiv bunuri mobile sau imobile, dar si sã asigure personal de specialitate pe diferite domenii, in cazul in care Romania este implicate intr-un razboi.

Din categoria bunurilor mobile si imobile care pot fi rechizitionate in caz de rãzboi intrã case, clãdiri, autoturisme, bãrci sau tractoare. Cladirile ar putea fi folosite in cazuri speciale pentru cazare iar bunurile mobile ar urma sã fie utilizate de cãtre sistemele de apãrare a tãrii.

In cazul izbucnirii unui conflict de proportii majore, legea prevede cã medicii, stomatologii sau farmacistii trebuie sã fie la dispozitia totala a statului. “Pot fi chemate pentru prestãri de servicii in interes public persoanele apte de muncã, in varstã de 16-60 de ani, barbatii, si de 16-55 de ani, femeile. Unii specialisti, ca medici, ingineri, subingineri, tehnicieni, economisti, farmacisti, asistenti medicali etc., pot fi chemati sã presteze servicii in specialitatile lor si peste limita maximã de varstã, dar nu mai mult de 65 de ani barbatii si de 60 de ani femeile. Peste aceste limite, persoanele pot fi chemate numai la cererea lor”, se aratã in Legea nr. 132/1997. In cazul unui refuz, firmele si persoanele fizice riscã amenzi. Normele de aplicare a legii prevãd ca termen limita sfarsitul trimestrului patru, practic finalul anului. Comisia judeteana solicitã anual de la Registrul Comertului numãrul firmelor active, apoi analizeazã numãrul de masini si utilaje inmatriculate. Ulterior, comisia intocmeste un plan anual in care sunt incluse firmele detinatoare de bunuri care ar putea fi utilizate in caz de rãzboi. “In conformitate cu prevederile Legii nr. 132 din 15 iulie 1997 privind rechizitiile de bunuri si prestãrile de servicii in interes public, republicatã in Monitorul Oficial nr. 261 din 10 aprilie 2014, la nivelul Institutiei Prefectului,

Rechizitionarea bunurilor si chemarea persoanelor fizice pentru prestãri de servicii in interes public, in situatiile prevãzute de prezenta lege, se fac de cãtre centrele militare, in caz de mobilizare sau de rãzboi, precum si de cãtre prefect, pentru prevenirea, localizarea si inlãturarea urmãrilor unor dezastre. In acest an, Comisia Mixtã de Rechizitii a judetului Vaslui s-a intrunit in sedinta ordinarã din data de 7 aprilie, prilej cu care a analizat Proiectul Planului de rechizitii de bunuri si prestãri de servicii in interes public pentru anul 2014 intocmit de cãtre Secretariatul Tehnic Permanent al Comisiei Mixte de Rechizitii a judetului Vaslui, l-a aprobat prin hotãrare, sarcinile cuprinse devenind obligatorii pentru toate persoanele fizice si juridice nominalizate in plan”, a precizat Alexandru Barbu, purtãtorul de cuvant al Prefecturii Vaslui.

prefectul judetului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1032 (s) | 23 queries | Mysql time :0.029970 (s)