vineri, 29 martie, 2024

Premiera in Europa: Copiii cu malformatii operati pe cord inchis cu ajutorul tehnologiei 3D

Distribuie:

Publicat:

Trei copii au fost operati cu succes pe cord inchis, recent, in Franta, o premiera in Europa, gratie utilizarii “EchoNavigator”, o noua tehnologie de vizualizare 3D, a anuntat duminica un responsabil al sectiei pediatrice de la spitalul din Toulouse.

Acest sistem de navigare 3D este deja utilizat intr-un spital din Créteil, in apropiere de Paris, si in cateva spitale europene, dar numai pentru “adulti si pentru alte indicatii”, a declarat pentru AFP Philippe Acar, cardiolog si pediatru, confirmand o informatie publicata de cotidianul Le Parisien.

Acest sistem are ca scop facilitarea operatiilor pe cale percutanata, trecand printr-o vena si, astfel, evitand operatia pe cord deschis pentru copiii cu malformatii cardiace.

Software-ul, dezvoltat de Philips, permite afisarea pe acelasi ecran si in 3D a ecografiei inimii copilului si a razelor X in momentul in care medicii introduc sonda pe care o folosesc pentru repararea malformatiilor cardiace, a explicat profesorul Acar, care conduce proiectul de cercetare clinica.

Aceasta noua tehnologie testata la Toulouse se integreaza intr-un proiect european, a precizat cardialogul. Patruzeci de copii ar urma sa beneficieze de o operatie cu ajutorul acestui software in urmatorii doi ani, inainte ca procedeul sa fie extins la toate spitalele.

“Trebuie sa se demonstreze ca acesta ofera un real ajutor pentru chirurgi” a explicat profesorul Acar.

Spitalizare scurta, operatie fara cicatrici
Nellie, in varsta de 5 ani, a fost primul copil care a beneficiat de aceasta noua tehnica la inceputul lunii noiembrie. Ea suferea de o gaura intraventriculara, foarte delicat de operat cu mijloacele chirurgicale clasice. “Si acest sistem intr-adevar ne-a ajutat”, a spus profesorul Acar.

De asemenea, un baiat in varsta de 6 ani a suferit apoi aceeasi interventie, iar o fetita de 9 ani a fost operata pentru o problema de comunicare intre atriile cardiace.

Nu trec decat 72 de ore de spitalizare si copilul iese fara cicatrici, a remarcat profesorul.

sursa: Agerpres

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img