vineri, 19 aprilie, 2024

Premiera in stiinta: ADN-ul unui om care a murit in 1827 a fost creat fara ramasitele sale

Distribuie:

Publicat:

Pana acum, reconstituirea genetica a unui animal sau a unei persoane cerea ca ADN-ul sa fie extras din ramasitele acelui individ. Un nou studiu realizat de cercetatorii companiei deCODE Genetics din Islanda a reusit sa obtina ADN-ul persoanei respective din mostre genetice culese de la 182 de descendenti ai lui Hans Jonatan, o personalitate islandeza din secolul al XIX-lea.

ADN-ul unui om care a murit in 1827 a fost creat fara ramasitele sale: Hans Jonatan a fost primul locuitor al Islandei cu descendente africane. Islanda dispune de o colectie extrem de detaliata de inregistrari genetice, ceea ce a permis reconstituirea exacta a arborelui genealogic, scrie descopera.ro, care citeaza Futurism. Desi este un demers in premiera, cercetatorul Robin Allaby de la Universitatea Warwick din Marea Britanie nu este atat de impresionat: „se pare ca este un fel de analiza care poate fi folosit in anumite conditii atunci cand un genom de imigrant este de un tip foarte rar”.

Cei de la deCODE cred ca totusi metoda poate fi aplicabila la scara mai mare: este o problema de cat de multe date ai la dispozitie. In principiu, poate fi facut oriunde, cu orice stramos, dar ce a fost simplu in cazul nostru este ca Jonatan era singurul cu descendenta africana”, a precizat Kári Stefánsson. Allaby mai adauga si ca „este un tip de tehnica ce poate fi utilizat pentru a reconstitui genomurile exploratorilor care s-au  amestecat cu populatiile indigene izolate”. In acest sens, „orice figura istorica nascuta dupa 1500 care are descendenti cunoscuti poate avea ADN-ul reconstituit”, a afirmat Agnar Helgason de la deCODE.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img