joi, 28 martie, 2024

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a adus un omagiu aşa-numitului ‘Schindler nipon’ în Lituania

Distribuie:

Publicat:

Premierul nipon Shinzo Abe, aflat în turneu în Europa, a adus un omagiu duminică la Kaunas, vechea capitală lituaniană, aşa-numitului "Schindler nipon", un diplomat care a salvat mii de evrei în urmă cu peste 77 de ani, informează AFP.

Chiune Sugihara, consul adjunct al Japoniei la Kaunas, capitala lituaniană între anii 1920 şi 1940, a ajutat circa 6.000 de evrei să scape de Holocaust, oferindu-le vize ce le permiteau să părăsească Lituania.

"Gestul uman şi curajos al domnului Sugihara este extrem de apreciat de întreaga lume", a declarat premierul Abe, subliniind că el, ca japonez, "este foarte mândru" de Sugihara. "În acest loc aflat foarte departe de Japonia, într-o situaţie foarte dificilă, domnul Chiune Sugihara a salvat vieţile mai multor evrei, cu convingere şi hotărâre, în calitatea sa de diplomat japonez", a amintit Abe, potrivit declaraţiilor transmise AFP de către purtătorul său de cuvânt Norio Maruyama.

Abe, emoţionat de prezenţa locuitorilor oraşului, le-a mulţumit lituanienilor că au păstrat amintirea lui Sugihara, precum şi obiecte care i-au aparţinut acestuia, îndeosebi un drapel japonez de la fostul consulat din Kaunas.

Străzi şi bulevarde poartă numele lui Sugihara în Kaunas şi Vilnius, iar fostul consulat a fost transformat în muzeu. Anul trecut, circa 14.000 de turişti niponi au vizitat imobilul cu două etaje situat într-un cartier elegant din Kaunas.

Fostul consul figurează printre cei aproximativ 15 diplomaţi din diferite ţări care au ajutat în acelaşi mod evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El este numit uneori 'Schindler japonez', cu referire la antreprenorul german Oskar Schindler care a salvat aproximativ 1.200 de evrei în Polonia. AGERPRES/

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img