vineri, 19 aprilie, 2024

Preotii, de neoprit. Acum intra in afaceri imobiliare

Distribuie:

Publicat:

Manastirea Samurcasesti a dat in judecata Consiliul General al Municipiului Bucuresti, dupa ce municipalitatea a refuzat sa permita construirea unui bloc de cinci etaje pe un spatiu verde de 1.390 metri patrati, de pe bulevardul Regina Maria din Capitala. Terenul apartine bisericii, iar pentru edificarea blocului ce ar urma sa adaposteasca birouri si spatii comerciale, aceasta s-a asociat cu un dezvoltator imobiliar. Manastirea a cerut Primariei Capitalei, in 2009, sa ii aprobe un Plan Urbanistic Zonal, care sa ii permita sa ridice in asociere cu un investitor privat un bloc cu doua subsoluri, parter, mezanin si cinci etaje pe terenul pe care il detine pe bulevardul Regina Maria, chiar langa biserica Samurcasesti. In documentatiile de urbanism, terenul figureaza ca spatiu verde. In plus, la fata locului se poate vedea clar ca pe teren se afla mai multi arbori.

Primaria Capitalei a eliberat avizul de urbanism pentru aceasta constructie pe 4 martie 2009, la fel si Agentia Regionala Pentru Protectia Mediului, care a spus ca proiectul nu necesita evaluare de mediu, urmand sa fie supus procedurii de adoptare fara aviz de mediu pe motiv ca “planul urbanistic zonal analizat nu are efecte semnificative asupra mediului”. Ministerul Dezvoltarii a refuzat sa emita aviz favorabil pentru aceasta constructie, motivand ca terenul pe care se doreste edificarea blocului este incadrat, conform Planului Urbanistic Zonal, ca Zona Construita Protejata, adoptat prin Hotararea C.G.M.B. nr. 279/21.12.2000, in Zona Protejata nr. 9 – Regina Maria si figureaza ca “spatiu verde amenajat”. Astfel, Planul Urbanistic Zonal nu a fost supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Din aceasta cauza, Manastirea Samurcasesti a dat in judecata Consiliul General al Municipiului Bucuresti in 2012. Reprezentantii bisericii considera ca incadrarea terenului lor in categoria spatiu verde amenajat este abuziva. In 2013, Manastirea Samurcasesti a pierdut procesul, Tribunalul Bucuresti respingand cererea bisericii. Decizia a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti. Tot in 2013, firma Les Alpes Investment, cu care a fost asociata initial Manastirea Samurcasesti, a vandut drepturile litigioase pentru acest caz lui Octavian-Mihnea Grecu, contra sumei de 30.000 de euro. Asociatia Ecocivica a cerut in 2014 sa intervina in acest proces de partea Primariei Capitalei, incercand sa salveze spatiul verde, cererea fiind admisa de instanta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img