marți, 23 aprilie, 2024

Preotul Visarion Alexa, acuzat de hărțuire sexuală în timpul spovedaniei. Stenograme din dosar

Distribuie:

Publicat:

Preotul Visarion Alexa a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, după ce o femeie de 37 de ani l-a acuzat de agresiune sexuală în timpul spovedaniei. Sâmbătă după-amiază el fusese reținut și a fost audiat de judecători timp de câteva ore. În presă au apărut stenograme incendiare din dosar.

Preotul Visarion Alexa, originar din Bacău și actualmente parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh' din București, se află sub control judiciar pentru 60 de zile. Potrivit avocatei preotului, „agresiunea sexuală” s-ar fi petrecut în aprilie și nu în biserică. Victima a depus plângerea la poliție în iulie, în ultima zi când putea face acest demers.

Preotul Visarion Alexa, acuzat de hărțuire sexuală

Avocata preotului Visarion Alexa, Mariana Mihai, a declarat că între clientul său și presupusa victimă era o relație de prietenie.

„A existat o relație de prietenie de aproximativ 2 ani, deci relația de duhovnic a fost dublată de o relație de prietenie. Partea vătămată recunoaște acest lucru. Dânsa comunica aproape nonstop, noaptea, ziua, cu părintele. Și în această, să zic așa, relație, pe fondul acelei prietenii și abordări personale, a intervenit și acest eveniment, incident, din aprilie 2022', a declarat sâmbătă avocata Mariana Mihai.

Ea a precizat că relația dintre preot și enoriașă era strict de prietenie și nu a existat o relație mai profundă. „Aceste aspecte vor fi analizate de procurori și de organele de anchetă', a adăugat avocata.

Mariana Mihai a declarat că presupusa victimă a depus plângerea pe 20 iulie,  în ultima zi în care se putea formula. „Și acesta este un lucru destul de discutabil', a menționat avocata.

Ea susține că a existat o discuție, nu neapărat o agresiune, dar a refuzat să spună, la insistențele reporterilor, dacă victima a fost atinsă de preot. Susține însă că presupusele fapte nu au avut loc în biserică. 

Preotul Visarion Alexa este căsătorit și are patru copii.

Stenograme din dosarul în care preotul Visarion Alexa este acuzat de hărțuire sexuală

„Fiind audiat în calitate de suspect, Alexa Visarion a recunoscut că, ulterior spovedaniei, a îmbrățișat-o pe persoana vătămată. (…) Tricoul persoanei vătămate s-a ridicat, moment în care i-a atins pielea în zona lombară, a mângâiat-o pe spate, pe sub tricou, a arătat că i-a palpat sânul, apăsând-o și că nu-și mai amintește dacă a sărutat-o pe ureche întrucât eram prea concentrat pe sânul ei (…) Ulterior, și-a introdus mâna pe sub bluză și i-a atins sânii, i-a forțat bata blugilor, a reușit să ajungă cu mâna în zona vaginului, sub lenjeria intimă', potrivit unor surse judiciare, citate de România TV.

Mai multe persoane au fost audiate și au confirmat prietenia dintre cei doi. Enoriașii spun că preotul obișnuia să-i îmbrățișeze pe cei care erau în suferință pentru a-i consola, însă fără ca gesturile să aibă conotații sexuale.

Dialogul dintre Visarion Alexa şi enoriaşa care l-a acuzat de agresiune sexuală a ajuns şi în presă:

Preot: Ți-a fost rău?
Victimă: Cum adică?
Preot: Păi am simțit că te-ai relaxat un pic. Erai tare stresată cu povestea ta.
Victimă: Păi și asta credeți că am nevoie? Mai ales că dumneavoastră m-ați atins în zona intimă. Mi-ați atins vaginul. Asta produce detensionare (…)
Preot: Te deranjează că te-am atins? (…)
Victima: Ca și preot m-ați atins sau ca prieten?
Preot: Ca prieten…
Victima: Dar că s-a întâmplat într-un loc sfânt?
Preot: Nu te stresa, sfânt e tot universul, e făcut de Dumnezeu. (…)
Victima: Vreau să știu treaba cu dicționarul… Și explicațiile. Corpul meu s-a simțit ca la inventar. Mâinile dumneavoastră pe pielea feselor mele, pe abdomen, pe sâni, în partea intimă…
Preot: (…) E un gest de afecțiune, nu inventar.
Victima: E un gest de afecțiune din partea dumneavoastră că v-ați bucurat mai mult de atingeri mai ales că eu încercam să vă opresc și repetam că nu e voie. Corpul meu fiind inert, mai ales că sunteți preot și totul a avut loc într-un lăcaș sfânt. Și m-ați și împărtășit.

Preot: (…) Să nu cazi în ispita dorinței de a te răzbuna. Răzbunarea rănește și pe alții, dar mai ales pe tine.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img