vineri, 19 aprilie, 2024

Presa austriaca: Romania, campioana cresterii economice!

Distribuie:

Publicat:

Situatia economica a Romaniei este analizata in detaliu de jurnalistii austrieci de la Agentia de presa APA. Analiza este preluata de mai multe publicatii si site-uri din presa de limba germana, printre care si onvista.de sau foonds.com, care titreaza “Romania – campioana si regele cresterii economice”.

“Prestatia economica a Romaniei, cu o crestere a PIB cu 3,5% in anul 2013, a depasit toate asteptarile. Un aport semnificativ l-au avut sectorul agricol si industrial, in special productia de automobile pentru clienti din strainatate. Chiar daca Romania nu poate mentine aceasta viteza a cresterii economice si in 2014, perspectivele raman pozitive”, noteaza austriecii in preambulul analizei.

Recolta si automobile

“Cresterea economica a Romaniei cu 3,5% in anul 2013 se datoreaza in special cresterii de 5,1% in ultimul trimestru al anului. Cresterea exporturilor cu 13,5%, in special a produselor agricole si a automobilelor, au dus la o dezvoltare pozitiva. In interiorul Uniunii Europene, Romania este tara cea mai dependenta de sectorul agricol. 31% din populatia activa este implicata in acest domeniu. Astfel, dezvoltarea economiei este in stransa legatura cu conditiile meteorologice. Vremea a fost de partea Romaniei in 2013, iar recolta din vara trecuta a adus o crestere semnificativa. Productia in sectorul agricol a adus Romaniei incasari de 17 miliarde de euro, o crestere de 25%. Astfel, Romania a devansat cu 5% intreaga productie agricola a celor 28 de state UE”, mai scriu cei de la APA.

“Comertul exterior al Romaniei a fost marcat in 2013 de productia de automobile. Cu o forta de munca deosebit de ieftina in raport cu media UE, mai multi producatori de automobile au ales Romania ca destinatie a fabricilor lor. Dupa Ford, si cei de la Renault s-au folosit de acest avantaj si au revigorat marca romaneasca Dacia. Perspectivele pozitive pentru sectorul international de automobile si pentru capacitatea romaneasca de productie au adus plus valoare pentru Romania”, subliniaza sursa citata.

Miza pe exporturi

“Romania a avut cea mai mare rata de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) din intreaga Europa. Cresterea economica de 3,5% a depasit nivelul mediu din Europa Centrala de 1,2%. Factorii care au dus la aceasta crestere, recolta buna si rata mare a exporturilor, nu sunt totusi factori de durata. Relansarea inceata dar stabila a tarilor industriale in 2014 va avea repercusiuni asupra exporturilor Romaniei, in special in sectorul automobilelor”, a declarat pentru APA Grzegorz Sielewicz, din partea Coface Economist Central Europe.

Citeste si Cresterea economica a Romaniei din primul trimestru a fost revizuita la 3,9%

Austriecii isi indreapta atentia si catre sectorul transporturilor. ”Un rol determinant in economia Romaniei apartine sectorului transporturilor. Volumul transporturilor in 2012 s-a situat 108% din PIB. Sub valorile tarilor invecinate, Bulgaria 147% si Polonia 137%, dar mult peste medie din UE de 95%. Relansarea moderata a Zonei Euro, cel mai important partener de comert al Romaniei, va avea un efectiv pozitiv asupra sectorului transporturilor din Romania. Cresterea ofertei nu va insemna automat incasari mai mari pentru firmele romanesti din sectorul transporturilor. Cresterea concurentei va aduce preturi mai mici si acceptarea unor oferte mai reduse cantitativ. Coface preconizeaza un risc mediu in sectorul transporturilor”.

Romania profita mai mult decat alte tari din cresterea productiei agricole. Pe termen lung, acest lucru nu poate fi un catalizator al economiei nationale. Coface preconizeaza un risc mediu, avand in vedere ca multe firme mici se afla sub presiunea mare a costurilor fixe in obtinerea de profituri.

Avantajele situatiei din Ucraina

“Romania ar putea profita de situatia din Ucraina si ar putea deveni un actor principal pe piata cerealelor in zona Marii Negre. Rusia si Ucraina sunt cei mai importanti producatori de cereale din regiune, cu o capacitate de productie de patru, respectiv trei ori mai mare. Pentru anul 2014, prognoza indica o reducere de 4% in Rusia si 10% in Ucraina. La o solicitare mondiala stabila, Romania va fi in masura sa isi mareasca capacitatile de productie si chiar sa influenteze preturile exportului”.

Coface sustine ca, in 2014, Romania si Letonia vor fi tarile din Europa Centrala care nu vor reusi sa isi imbunatateasca viteza de crestere economica. Dinamica puternica nu se va repeta, iar efectele de baza vor fi resimtite in special in partea a doua a anului 2014. Cresterea PIB in 2014 va fi de 2,5%. Astfel rata de crestere economica a Romaniei preconizata la inceputul anului se va apropia de cresterea medie a PIB in Europa Centrala de 2,4%.

Scenariul realist este ca recolta din 2014 va fi sub cea din 2013. Exporturile vor creste in special datorita interesului pentru noile modele de automobile. Astfel, acest sector va ramane cel mai important catalizator al industriei din Romania. La nivel intern, cheltuielile Romaniei cresc, chiar daca sunt limitate de creditele solicitate. Investitiile nu arata o crestere in raport cu consum privat, fiindca firmele nu sunt pe deplin convinse ca relansarea economica este de durata.

“Cresterea economica din 2013 nu va continua la acelasi nivel, fiindca factorii de anul trecut nu sunt de durata. Acest lucru a fost confirmat deja de recesiunea tehnica din prima jumatate a anului 2014. Cresterea stabila a PIB de 2,5% in 2014 poate fi pusa pe seama exporturilor mari in tarile din Zona Euro si pe noua orientare a economiei catre consumul intern”, este concluzia lui Grzegorz Sielewicz, de la Coface Economist Central Europe, citat de Agentia Austriaca de Presa.

Sursa: jurnalul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img