vineri, 29 martie, 2024

Presedintele israelian a inceput consultarile pentru formarea noului guvern

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a început luni consultările cu partidele care au intrat în parlament în urma alegerilor de săptămâna trecută, cu privire la viitorul guvern, cu a cărui formare este foarte probabil să fie însărcinat să se ocupe actualul premier Benjamin Netanyahu, informează dpa preluat de agerpres.

După ce va asculta recomandările partidelor pentru postul de premier, preşedintele va anunţa ce membru al parlamentului va fi însărcinat cu formarea guvernului.

Este foarte probabil ca Rivlin să-i dea această sarcină lui Netanyahu, al cărui partid Likud a obţinut 36 din cele 120 de locuri în parlament şi care se poate baza pe susţinerea blocului de dreapta, care are cu 10 locuri mai multe decât blocul de centru-stânga.

Partidul Albastru şi Alb, condus de rivalul centrist al lui Netanyahu, Benny Gantz, a obţinut 35 de locuri.

Rivlin trebuie să se întâlnească luni cu facţiunile partidelor Likud, Albastru şi Alb, cu partidele ultraortodoxe Shas şi Iudaismul Unit al Torei, precum şi cu partidul arab Hadash-Ta'al.

Marţi, el se va întâlni cu celelalte şase facţiuni.

După ce Rivlin va avea o discuţie cu membrul ales al parlamentului, acea persoană va avea 28 de zile pentru a forma coaliţia şi ar putea beneficia de o extindere a acestui termen cu alte 14 zile.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img