joi, 28 martie, 2024

Presedintele Klaus Iohannis prezideaza sedinta CSM in care se discuta OUG privind Codul penal

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis va participa la sedinta CSM de miercuri dimineata, de la ora 9.00, unde urmeaza sa fie avizata OUG privind modificarea Codului penal, a anuntat Administratia Prezidentiala.

Sedinta CSM a inceput, Klaus Iohannis a luat cuvantul.

Klaus Iohannis:

Indignarea in societate este profunda.

Am luat decizia de a prezida aceasta sedinta ca sa aflu parerea dvs si sa vedem ce se poate face.

Este o ofensa adusa justitiei.

Propun sa completam ordinea de zi cu un punct care s-ar putea numi declansarea unui conflict constitutional privind puterile statului.
Mariana Ghena, presedinte CSM:

Urma sa va propun initierea unui astfel de demers, privind declansarea unui conflict constitutional.

Klaus Iohannis: Sunt 100% de partea dvs. Nu as face eu sesizarea, sa nu se spuna ca dictez eu ce sa faca CSM.

UPDATE Augustin Lazar, procurorul general, a sosit la sedinta CSM.

Este o buna provocare pentru autoritatea judecatoreasca, se va vedea cata substanta are.

Se va vedea cine trebuie sa atace ordonantele la Curtea Constitutionala, pentru ca derapajul este evident.

Pentru a avea o aplicare a legii eficace trebuie sa ai instrumente juridice eficace. Tocmai instrumentele care sunt cele mai eficace sunt eliminate.

UPDATE Klaus Iohannis a ajuns la sediul CSM si face o declaratie.

Este inadmisibil, aceasta chestiune este intolerabila.

Dupa ce discut cu membrii CSM, o sa va spun ce vom face.

Judecatoarea Mariana Ghena, presedintele CSM, a declarat miercuri dimineata ca presedintele Klaus Iohannis prezideaza sedinta la care va participa.

Ea a mai spus ca masurile Guvernului nu justifica graba cu care au fost luate, iar CSM nu va lua o decizie pripita in privinta ordonantelor.

“La graba nu trebuie sa raspundem cu greseli”, a spus Mariana Ghena.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avut o inca de marti noapte o pozitie legata de adoptarea ordonantelorde urgenta. CSM considera ca adoptarea, marti seara, a proiectului pentru modificarea codurilor penale, in conditiile in care plenul CSM ar urma sa se intruneasca abia miercuri dimineata pentru a-l aviza, reprezinta o nesocotire grava a dispozitiilor legale, a declarat, Daniela Leca, purtatorul de cuvant al CSM, la un post TV.

“Consiliul considera ca adoptarea proiectului in conditiile date, reprezinta o nesocotire grava a dispozitiilor legale in materia avizarii si a punctului de vedere pe care plenul Consiliului avea abilitarea conferita de lege in a-l exprima”, a spus Daniela Leca, la Realitatea TV.

Mii de persoane au iesit in strada in Capitala si in marile orase, marti seara, sa protesteze dupa ce Guvernul a adoptat proiectul de lege privind gratierea unor fapte, precum si modificarea codurilor penale, prin Ordonanta de Urgenta. In Piata Victoriei s-au strans 15.000 de oameni. Cativa au fortat gardul e laGuvern, iar jandarmii au folosit gazele lacrimogene.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img