vineri, 29 martie, 2024

Presedintele Siriei ii avertizeaza pe combatantii kurzi in privinta intereselor SUA in regiune: ‘Americanii nu va vor proteja’

Distribuie:

Publicat:

Americanii nu vor apăra comunităţile care depind de ei, a avertizat duminică preşedintele sirian Bashar al-Assad, vizându-i în special pe combatanţii kurzi care controlează nordul ţării, potrivit Reuters, relatează Agerpres.

 

"Noi spunem acestor grupuri care contează pe americani că americanii nu vă vor proteja", a declarat el.

Donald Trump doreşte să-i retragă pe cei 2.000 de militari americani desfăşuraţi în Siria până la sfârşitul lunii aprilie, ceea ce îi îngrijorează puternic pe aliaţii europeni ai Washingtonului, precum şi Forţele Democratice Siriene (FDS), pe care Pentagonul le-a susţinut în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

FDS, compuse în majoritate din combatanţi kurzi, sunt percepute drept o ameninţare de către Ankara, care le consideră drept o emanaţie siriană a combatanţilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care operează în sud-estul Turciei.

Retragerea americană i-a determinat pe conducătorii kurzi să se apropie de Damasc şi de Rusia, principalul aliat al regimului sirian, sperând astfel să-şi păstreze câştigurile teritoriale.

"Nimeni nu vă va proteja în afară de statul vostru", a declarat duminică Bashar al-Assad. "Dacă nu sunteţi pregătiţi să vă apăraţi ţara, nu veţi fi nimic altceva decât sclavi ai Turciei", i-a avertizat el pe kurzi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img