vineri, 29 martie, 2024

Presedintele Sudanului a demisionat: era la putere de 30 de ani

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele sudanez Omar al-Bashir a demisionat marţi şi sunt în curs de consultări pentru a forma un consiliu de tranziţie pentru conducerea ţării, au declarat surse guvernamentale şi un ministru provincial, relatează Reuters, informează Mediafax.

Ministrul producţiei şi resurselor economice din Darfurul de Nord, Adel Mahjoub Hussein, a declarat pentru televiziunea al-Hadath din Dubai că au loc „consultări pentru a forma un consiliu militar care să preia puterea după ce preşedintele Bashir a demisionat".

Surse sudaneze au confirmat informaţia şi au declarat pentru Reuters că Bashir se află la reşedinţa prezidenţială sub „strictă supraveghere".

Armata va face un anunţ în curând, a transmis televiziunea de stat, în timp ce trupele au fost mobilizate în capitala Khartoum.

„Forţele armate vor prezenta în curând o declaraţie importantă. Pregătiţi-vă pentru asta", a anunţat televiziunea de stat, fără a oferi detalii suplimentare.

Serviciile militare şi de securitate au trimis trupe în jurul ministerului Apărării şi pe drumurile şi podurile importante din capitală, deoarece mii de oameni s-au adunat la un protest antiguvernamental în afara ministerului, a declarat un martor pentru Reuters.

Zeci de mii de sudanezi au ieşit în stradă în centrul oraşului Khartoum în jubilând, dansând şi scandând sloganurilor anti-Bashir. Protestatarii din afara ministerului apărării au scandat: „A căzut, am câştigat".

Soldaţii au percheziţionat sediul mişcării islamice conduse de preşedintele Sudanului, Omar al-Bashir, în capitala Khartoum, a declarat un martor pentru Reuters.

Mişcarea islamică este o componentă principală a partidului de guvernământ din Sudan.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img