vineri, 29 martie, 2024

Presedintele Ucrainei insista asupra atragerii si altor tari in procesul de pace din Donbas

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pledat marţi pentru implicarea altor ţări în negocierile de reglementare a conflictului din Donbas în afară de cele angrenate în formatul Normandia, apreciind că aceasta este o posibilitate care ar putea să pună capăt mai repede conflictului din estul ţării, relatează agenţiile de presă EFE şi Unian.

"Ar putea fi o extindere a formatului 'Normandia' (Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania), sau un format paralel, separat, cu alte ţări, cu actori foarte serioşi şi puternici", a declarat Zelenski în timpul unei vizite de lucru în regiunea Herson, pe coasta Mării Negre, în vecinătatea peninsulei Crimeea, anexată în 2014 de Rusia, potrivit agerpres.ro.

"Nu numai pentru că sunt puternici, ci şi pentru că vor să ajute Ucraina să pună capăt războiului. Cred că este o decizie bună", a declarat şeful statului ucrainean, citat de serviciul său de presă.

Într-un interviu recent acordat Financial Times, Zelenski a evocat posibilitatea ca SUA, Marea Britanie şi Canada, de exemplu, să se alăture negocierilor de pace în Donbas.

Zelenski a pledat din nou marţi pentru o modernizare şi o reînnoire a procesului de negocieri de la Minsk cu privire la conflictul din regiunile Doneţk şi Lugansk, unde armata ucraineană şi separatiştii susţinuţi de Rusia se confruntă din 2014.

Acordurile de la Minsk, semnate în 2015 de predecesorul lui Zelenski în funcţie pentru a pune capăt războiului din Donbas au dus la o atenuare a violenţelor, dar niciodată nu au fost pe deplin implementate.

"Cred că acordurile de la Minsk ar trebui să fie mai flexibile. Nimeni nu spune ca procesului (de pace de la Minsk) să i se pună capăt. Dar cred că unele puncte ar trebui actualizate", a explicat Volodimir Zelenski.

Declaraţiile lui Zelenski despre necesitatea schimbării formatului de negocieri de la Minsk asupra evenimentelor din Donbas ne trimit "un semnal alarmant", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă rusă RBC.

În cadrul vizitei la Herson, Zelenski şi-a exprimat speranţa ca miercuri la reuniunea Grupului de Contact trilateral pentru Donbas – Ucraina, Rusia şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) – părţile să se poată "apropia de decizia de a declara o nouă încetare a focului".

"Nu numai verbal, ci şi în scris", a adăugat el, pe fondul înmulţirii de la începutul anului a încălcărilor armistiţiului în vigoare din 2015 şi care a fost întărit în 2020.

Zelenski, care a trecut în revistă poziţiile armatei ucrainene în apropiere de linia administrativă cu Crimeea, a evocat, de asemenea, concentrarea recentă de trupe ruse la graniţa de est a Ucrainei, care a generat îngrijorare în Occident şi în cadrul NATO.

Preşedintele ucrainean a apreciat că nu este prima oară când Rusia recurge la presiuni şi că Ucraina şi-a menţinut calmul.

Totuşi, "trebuie să fim întotdeauna pregătiţi" pentru a răspunde oricărei noi agresiuni din partea Rusiei, a subliniat el.

Eforturile comune ale Ucrainei, ţărilor europene şi SUA faţă de Rusia au dus la dezescaladarea situaţiei, potrivit lui.

"Nu putem garanta 100% că trupele ruse nu se vor întoarce. Totuşi, salutăm decizia Moscovei de a-şi retrage trupele de la frontierele Ucrainei. Acest lucru indică intenţia de a nu continua escaladarea", a spus preşedintele ucrainean.

Rusia a început vinerea trecută retragerea trupelor sale de la graniţa cu Ucraina şi din Crimeea, ceea ce provocase în ultimele săptămâni o escaladare a tensiunilor cu Ucraina şi suscitase îngrijorarea Occidentului în posibilitatea izbucnirii unui nou conflict în estul Europei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img