marți, 23 aprilie, 2024

Pretul benzinei, verificat de Consiliul Concurentei

Distribuie:

Publicat:

Consiliul Concurentei a anuntat ca monitorizeaza piata carburantilor pentru a vedea daca preturile reflecta ieftinirea petrolului. Insa, pentru companiile petroliere, cotatia barilului nu este principala referinta.

Preturile benzinei si ale motorinei sunt stabilite in functie de indicii Platts ai produselor deja rafinate, care pot avea o evolutie diferita fata de cotatia petrolului brut. De exemplu, chiar daca piata internationala este inundata de petrol ieftin, poate exista un deficit de carburanti daca rafinariile sunt in mentenanta. De obicei, acele lucrari sunt efectuate in septembrie.

In plus, preturile pot fi influentate si de consumul de carburant din perioada vacantelor, care de obicei este mare si pune presiune pe rezervele de benzina si motorina.

Asadar, cotatia barilului influenteaza doar indirect pretul carburantilor.

Ca sa aiba o imagine cat mai clara asupra pietei, Consiliul Concurentei va urmari si datele Eurostat, care compara pretul carburantilor in tarile din Uniunea Europeana.

In 2011 Consiliul Concurentei a amendat cu 205 milioane euro sase companii petroliere, care s-au inteles sa scoata simultan de pe piata sortimentului de benzina Eco Premium.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img