marți, 16 aprilie, 2024

Prima femeie care ocupă funcția de premier din Suedia și-a dat demisia la câteva ore după numire

Distribuie:

Publicat:

Lidera social-democraţilor suedezi, Magdalena Andersson, aleasă miercuri premier de parlamentul ţării, a fost constrânsă să demisioneze după mai puţin de opt ore, din cauza respingerii bugetului pe care l-a propus şi a plecării aliaţilor săi ecologişti din guvern, relatează AFP, dpa şi Reuters.

'Există o regulă constituţională potrivit căreia un guvern de coaliţie demisionează atunci când un partid îl părăseşte. Nu doresc să conduc un guvern a cărui legitimitate este pusă la îndoială', a declarat Magdalena Andersson într-o conferinţă de presă, spunând că speră că va fi realeasă printr-un vot ulterior.

'I-am cerut preşedintelui parlamentului să mă elibereze de responsabilităţile de prim-ministru. Sunt pregătită să fiu premier într-un guvern monocolor social-democrat', a indicat ea.

Verzii au decis să iasă din coaliţie după ce parlamentul a respins proiectul de buget al guvernului în favoarea celui alternativ înaintat de trei partide de dreapta din opoziţie, potrivit Agerpres.ro.

Aceasta este prima dată când legislativul de la Stockholm a aprobat un buget negociat 'cu un partid de extremă dreapta', a declarat Per Bolund, unul din cei doi lideri ai Verzilor, referindu-se la partidul Democraţii Suediei.

Magdalena Andersson devenise miercuri prima femeie aleasă să conducă un guvern în Suedia, dar mandatul său s-a dovedit mai scurt decât al oricărui predecesor.

Preşedintele parlamentului urmează să decidă următorul pas în procesul de formare a unui nou guvern.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img