joi, 25 aprilie, 2024

Prima inima vascularizata imprimata 3D, realizata de oamenii de stiinta israelieni

Distribuie:

Publicat:

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Tel Aviv au realizat prima inima imprimata 3D, completa, cu vase de sange, pentru care a fost folosita „cerneala” personalizata, bazata pe colagen, potrivit Haaretz. Pentru aceasta inima au fost folosite tesuturi de la un pacient. Pana in prezent, cercetatorii au reusit sa realizeze inima umana doar ca muschi, fara vasele de sange. Noua realizare se potriveste exact proprietatilor imunologice, celulare, biochimice si anatomice ale pacientului.

Rezultatul a fost publicat in revista Advanced Science de liderul echipei de cercetatori, profesorul Tal Dvir, de la Universitatea din Tel Aviv. El a fost asistat de Nadav Noor, Assaf Shapira, Reuven Edri, Idan Gal si Lior Wertheim. „Este pentru prima data cand cineva, undeva, a reusit cu succes sa creeze si printeze o inima intreaga plina de celule, vase de sange, ventricule”, a spus Dvir. „In procesul nostru, aceste materiale (celule si tesut uman, n.r.) au servit ca bio-cerneluri, substante realizate din zaharuri si proteine care pot fi folosite pentru imprimarea 3D a modelelor complexe de tesut. Rezultatele noastre demonstreaza potentialul abordarii privind ingineria tesutului personalizat si a inlocuirii organelor in viitor”. 

El a continuat: „In acest stadiu, inima noastra 3D este mica, de dimensiunea unei inimi de iepure”. Inimi de dimensiuni similare cu cele umane pot fi create folosind aceeasi tehnologie, a mai precizat profesorul. Cercetatorii planuiesc acum cultivarea inimilor imprimate in laborator si „sa le invete sa se comporte” ca inimi, a mai spus Dvir. Apoi au ca scop realizarea de inimi imprimate 3D pentru animale.

 

„Trebuie sa dezvoltam mai departe inima imprimata. Celulele trebuie sa deprinda abilitatea de a pompa. In prezent, se pot contracta, dar trebuie sa lucreze impreuna. Speram ca vom reusi si ca vom demonstra eficacitatea si utilitatea metodei noastre. Probabil, in zece ani, vor exista imprimante pentru organe in cele mai bune spitale din lume si aceste proceduri vor fi obisnuite”. Anul trecut, Dvir si echipa lui au produs primul implant de tesut complet personalizat, realizat din celule ale unui pacient.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img