joi, 18 aprilie, 2024

Prima iubire a lui Eminescu, o fata de taran

Distribuie:

Publicat:

Prima iubire a lui Eminescu. In fiecare an pe 15 ianuarie, Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei romaneşti” ajunge mereu la inimile celor care îl omagiază. În acest an se împlinesc 170 de ani de la naşterea celui mai mare poet roman.

Potrivit specialiştilor prima iubire ar fi fost fiica unui ţăran din Ipoteşti. Aceasta a dat naştere unei capodopere literare, cu nuanţe filosofice şi nu romantice. Cercetătorii operei lui Eminescu susţin că aceasta se numea Cassandra. Aceasta era mai mare cu doi ani decât marele poet care a făcut o pasiune secretă pentru ea încă de la vârsta de şase ani.

Prima iubire a lui Eminescu

„La Ipoteşti, i se declanşează şi primele emoţii erotice, după cum aflăm tot din poezia să. Acestea erau îndreptate către o fată despre care un cercetător al locului, I.D. Marin, a emis ipoteza că se numea Casandra. Din cauza faptului că s-a stins prea curând, îi incendiază sufletul cu ardoarea primei suferinţe profunde”, spune Lucia Olaru Nenati, scriitoare şi publicista, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Uniunii Ziariştilor Profesionişti.

Cassandra a murit la 16 ani. În memoria ei, Eminescu va scrie, mai târziu, poemul, ”Mortua Est”, în anul 1871, precizând în repetate rânduri că nu va uita niciodată cositele blonde ale fetei de ţăran.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img