joi, 28 martie, 2024

Prima zi de miercuri din luna va fi plina de zgomot. Incep exercitiile de avertizare a populatiei

Distribuie:

Publicat:

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) continua, miercuri, desfasurarea lunara a exercitiilor pentru testarea si verificarea sistemului de instiintare, avertizare si alarmare in situatii de protectie civila. In intervalul orar 10.00 – 11.00, vor fi actionate sirenele de alarmare publica existente la nivelul unitatilor administrativ teritoriale.

Actiunea denumita generic ”Miercurea sirenelor” se desfasoara, incepand din luna august 2017, in prima zi de miercuri a fiecarei luni.

Potrivit organizatorilor, intre orele 10.00 si 11.00 in toate judetele tarii vor avea loc exercitii pentru verificarea functionarii mijloacelor de alarmare a populatiei, astfel incat sa fie centralizate permanent datele privind starea echipamentelor de avertizare si alarmare, precum si pentru pregatirea continua a autoritatilor administratiei publice locale.

”Prin modul de actionare a mijloacelor tehnice de alarmare exista posibilitatea de a crea disconfort in spatiul public, motiv pentru care asiguram cetatenii ca astfel de exercitii periodice sunt necesare si benefice. Instiintarea, avertizarea, prealarmarea si alarmarea se realizeaza in scopul dispunerii masurilor de protectie a populatiei si bunurilor materiale, precum si pentru limitarea efectelor dezastrelor. Populatia nu trebuie sa intre in panica, fiind vorba doar de un exercitiu prin care se doreste cunoasterea semnificatiei semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul sirenelor. In cadrul exercitiului, vor fi verificate atat fluxurile de transmitere a mesajelor de instiintare catre autoritati, cat si modul de functionare a mijloacelor de alarmare a populatiei (sirene) si audibilitatea mijloacelor de alarmare a populatiei”, au transmis organizatorii.

Principalele semnale care trebuie cunoscute de catre populatie:

– alarma la dezastre – 5 sunete a cate 16 secunde, cu pauza de 10 secunde intre ele,
– prealarmare aeriana – 3 sunete a cate 32 secunde, cu pauza de 12 secunde intre ele,
– alarma aeriana – 15 sunete a cate 4 secunde, cu pauza de 4 secunde intre ele
– incetarea alarmei – un sunet continuu, de aceeasi intensitate, cu durata de 2 minute

Cele mai des intalnite situatii in care este alarmata populatia prin intermediul sirenelor electrice si electronice sunt inundatiile, cand este semnalata iminenta producerii unor viituri care sa puna in pericol viata persoanelor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img