vineri, 29 martie, 2024

Primarul municipiului Barlad ii raspunde acuzatiilor deputatului Adrian Solomon : 

Distribuie:

Publicat:

Adrian Solomon : "RUȘINE, BOUROȘ ! Rușine, PNL! " – materialul deputatului Adrian Solomon

 

Comunicat de presă 07.06.2021

Referitor la informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora Primăria Municipiului Bârlad nu ar fi inclus în programul celei de XXXV-a ediții a Zilelor Culturale ale Bârladului activitatea „Noaptea Muzeelor”, organizată de Muzeul „Vasile Pârvan”, Primarul Municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroș, face următoarele precizări:

„Pe data de 20 mai 2021, la solicitarea Primăriei Bârlad, domnul director al muzeului, Mircea Mamalaucă, ne-a transmis un program al activităților instituției pe care o reprezintă pentru perioada iunie – decembrie 2021. La momentul respectiv, am cerut acest lucru întrucât doream să cunoaștem din timp activitățile muzeului, în eventualitatea în care contextul restricțiilor impuse de situația epidemilogică locală ar fi permis organizarea, măcar în luna iunie, a Zilelor Culturale. În acel program transmis nu apare Noaptea Muzeelor! Totuși, pe data de 4 iunie 2021, respectiv vineri, în timp ce eram la București, la Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere, am vorbit la telefon preț de 15 minute cu domnul Mamalaucă. Atunci mi-a spus că Noaptea Muzeelor se vrea a se face pe 12 iunie. A rămas ca în cursul zilei de astăzi să ne prezinte programul pentru a-l supune atenției Consiliului Local, într-o ședință ce va avea loc peste câteva zile. Menționăm că astfel de activități, în anii din urmă, au fost finanțate din banii bârlădenilor, chiar dacă muzeul este subordonat Consiliului Județean Vaslui, ordonatorul de credite al instituției. Însă, astăzi vedem, cu surprindere, un comunicat în care suntem acuzați că nu am fi discutat cu muzeul și cu teatrul.

Oare ce s-a schimbat până astăzi de la discuția telefonică pe care am avut-o vineri? De ce a refuzat domnul Mamalaucă să mai discute cu noi? Cât despre teatru, vreau să se știe că domnul director Marcel Anghel – al cărui accept îl am pentru a face publică discuția noastră – mi-a confirmat că nu a discutat nicio clipă cu domnul Mamalaucă despre participarea la Zilele Culturale, pentru ca acesta din urmă să se poată pronunța și în numele său. Deci, Teatrul a anunțat încă din luna mai că nu poate participa la ediția din acest an a Zilelor! Sunt surprins totuși că un om de aleasă cultură, așa cum se recomandă domnul Mamalaucă, politizează actul de cultură, se exprimă în numele altora, minimalizează și ridiculizează instituțiile co-organizatoare ale Zilelor Culturale. Nu doar muzeul, ci și celelalte instituții și societăți culturale locale realizează acte de cultură de foarte bună calitate! Îl rog pe domnul director să își amintească, fără ironia exprimată în finalul comunicatului său, de sprijinul necondiționat pe care Primăria Bârlad i l-a oferit în repetate rânduri, atât în plan cultural, cât și edilitar, administrativ și chiar gospodăresc. Totodată, să ne amintim cu toții și că Municipiul Bârlad a susținut finaciar cu premii substanțiale laureații unor importante concursuri naționale și internaționale ale aceluiași muzeu…

Așadar, Muzeul „Vasile Pârvan” nu a fost nicio clipă marginalizat, ci din contră! Nu ne-am propus un inventar al actelor de susținere a muzeului, dar sunt destule și trebuie știut că sunt plătite din banii bârlădenilor iar această atitudine a domnului Mamalaucă nu-l onorează și nu dovedește că ar fi un bun bârlădean! Domnia sa ar face bine să nu uite că distincția primită din partea Președinției și a Ministerului Culturii nu este doar un merit personal, ci este al tuturor celor care au slujit muzeul de la începuturi și până astăzi. Cum ar fi bine să îi trateze cu respect pe cei din domeniul culturii, pentru că muzeul a fost înființat de bârlădeni, este și va rămâne al lor!

Faptul că jignește oameni pe care nu îi cunoaște și despre care spune „că nu au intrat niciodată în muzeu” arată clar că acel comunicat are un profund substrat politic. În concluzie, anul acesta în program nu vor fi incluse două activități extrem de importante, respectiv Sesiunea Internațională de Comunicări Științifice, pe care domnul Mamalaucă a organizat-o singur pe 28 mai, deși prin tradiție aceasta era reprezentativă pentru Zilele Culturale și nici Noaptea Muzeelor, pe care nu ne-a comunicat-o decât vineri. Dar, totuși, i-am spus că Noaptea ar putea fi prinsă în program dacă are răbdare până pe 11 iunie, pentru a modifica programul. Nici nu a vrut să audă! Culpa este în totalitate a lui!”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img