vineri, 29 martie, 2024

Primele cuvinte pe care le poate spune un bebelus si cum il ajuti sa vorbeasca

Distribuie:

Publicat:

Inca dinainte de a implini varsta de un anisor, bebelusul incepe sa lege cateva silabe si sa castige simpatia tuturor celor din jur. La numai cateva luni, vei incepe sa distingi dincolo de ganguritul fara noima si cateva cuvinte. Lingvistii au demonstrat, in urma unor studii, ca micutii nu formeaza de fapt cuvinte, ci repeta cele mai frecvente silabe pe care le aud. Tocmai de aceea, primele lor cuvinte sunt “ma-ma”, “ta-ta”, “pa-pa”, “da-da”, insa cei mici nu asociaza aceste sunete cu intelesurile pe care le au.

Pe masura ce prichindelul creste, va incepe sa imite sunetele pe care le aude la tine, insa din cauza imposibilitatii de a le reda cu exactitate, vei auzi denumiri care de care mai trasnite ale unor obiecte comune. Fie ca le presurteaza, fie ca le schimba cu totul, bebe va starni valuri de ras si totodata de emotie in randul adultilor.

Dupa varsta de un an, cel mic va invata sa spuna pe nume unor obiecte care il inconjoara: biberon, patura, scutece, jucarii. Acum este momentul potrivit sa il inveti si unele norme de politete prin “te rog” si “multumesc”.

Calendarul primelor cuvinte

Copiii au proces de dezvoltare diferit si de aceea nu este o regula a varstei la care cel mic trebuie sa inceapa sa vorbeasca. Pot exista diferente semnificative chiar si in cazul fratilor, de aceea nu trebuie sa te ingrijorezi daca piticul tau va intarzia sa rosteasca primele cuvinte.

4-6 luni: ganguritul incepe in forta

8-12 luni: ar putea sa apara primele cuvinte, sau mai degraba primele silabe legate; chiar daca tu nu intelegi ce zice, bebe sigur vrea sa comunice cu tine.

12-18 luni: in timp ce unii abia deslusesc primele cuvinte, alti copii incep sa formeze propozitii din cate doua cuvinte; in general, piticii stiu intre 5 si 20 de cuvinte la aceasta varsta.

2 ani: stie deja sa repete dupa tine rime, poezioare si cantecele si formeaza propozitii din cate trei cuvinte.

Cum il ajuti sa inceapa sa vorbeasca

Pentru a evita situatiile in care micutul amana primele cuvinte incearca sa:

vorbesti cat mai des cu micutul. Explica-i ceea ce faci, denumeste obiectele din jur si actiunile pe care le intreprinzi

raspunzi gangurelii piticului tau. Chiar daca nu intelegi ce vrea sa iti spuna, arata-te interesata prin inflexiuni de voce, antrenandu-l astfel pe bebe in arta conversatiei

ii citesti in fiecare zi. Acest exercitiu functioneaza cu atat mai bine cand micutul deja a inceput sa vorbeasca. Lasa-l sa-ti puna intrebari despre poveste si personaje si discutati despre ceea ce se intampla

canti la unison cu bebe. Invata-l dupa varsta de un an cantecele pentru copii si cantati-le impreuna

raspunzi la intrebarile micutului. Pe masura ce va creste, copilul devine din ce in ce mai curios si chiar daca eviti sa raspunzi, cel mic va insista pana cand va auzi ceva care sa-i satisfaca

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img