joi, 25 aprilie, 2024

PRIMELE EMOTII pentru absolventii de liceu! Bacalaureatul incepe marti cu proba orala la limba romana. Cand sunt programate probele scrise

Distribuie:

Publicat:

Elevii de clasa a XII-a sustin, marti, 6 iunie, prima proba a bacalaureatului, evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana. Probele scrise, care sunt si cele mai importante, vor incepe pe 26 iunie, iar rezultatele finale vor fi afisate pe 10 iulie.

Potrivit calendatului facut de Ministerul Educatiei, marti, 6 iunie, bacalaureatul demareaza cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, urmata, in perioada 9-13 iunie, de competentele digitale, iar de pe 14 pana pe 16 iunie, elevii vor fi evaluati la competentele lingvistice intr-o limba straina. La ceste probe, candidatii nu primesc note, ci calificative. Cel mai slab calificativ este cel de “utilizator incepator”, urmat de “utilizator mediu”, “utilizator avansat” si “utilizator experimentat”.

Cele mai importante probe ale examenului de bacalaureat sunt cele scrise. Pe 26 iunie, absolventii de liceu dau examenul scris la romana, urmat, pe 28 iunie, de proba obligatorie de profil, adica, matematica sau istorie si ultima proba este cea la alegere, in functie de specializare si este sustinuta pe 30 iunie.

Rezultatele finale vor fi afisate pe data de 10 iulie, dupa rezolvarea contestatiilor.

Tot marti, 6 iunie, peste 200 de absolventi de liceu sustin proba scrisa la limba romana in sesiunea speciala a bacalaureatului, fiind vorba despre elevi care fac parte din loturi sportive, olimpice sau au fost acceptati la universitati din strainatate. Dintre acestia, 144 participa la competitii sportive internationale, 46 se vor duce la olimpiadele internationale de chimie sau matematica, iar 33 de absolventi de liceu vor avea admiterea la universitati din afara tarii, dupa ce au fost acceptati intr-o etapa preliminara.

Potrivit Metodologiei de organizare a examenului de bacalaureat, candidatii care sunt prinsi fraudand aceasta evaluare nu vor mai avea dreptul sa se inscrie in urmatoarele doua sesiuni. Elevii au dreptul sa sustina examenul de bacalaureat, fara taxa, de cel mult doua ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt conditionate de achitarea unor taxe.

Candidatii care au participat, dar nu au promovat examenul de bacalaureat in sesiunile de bacalaureat organizate incepand cu anul 2003 pot solicita recunoasterea unora dintre probele promovate in anii mentionati. Mediafax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img