joi, 28 martie, 2024

Primele obligatiuni pe 30 de ani emise de Germania au generat cereri in valoare de 39 de miliarde de euro

Distribuie:

Publicat:

 

Germania a primit marţi cereri în valoare record de 39 de miliarde de euro pentru primele sale obligaţiuni verzi cu maturitatea la 30 de ani, într-un moment în care autorităţile de la Berlin trebuie să îşi revizuiască obiectivele cu privire la mediul înconjurător, informează Reuters şi AFP.

Obligaţiunile "verzi" sunt utilizate pentru a finanţa proiecte în domeniul energiilor curate şi mediului, precum parcuri de turbine eoliene şi transport cu emisii reduse de carbon. Chiar dacă obligaţiunile "verzi" reprezintă doar o mică parte din piaţa totală de obligaţiuni, ele atrag din ce în ce mai multă atenţie, pentru că îndeplinirea obiectivelor privind reducerea emisiilor de CO2 va necesita investiţii în valoare de ordinul miilor de miliarde de dolari, atât din partea sectorului public, cât şi a celui privat.

Germania "continuă strategia demarată în 2020 pentru a da investitorilor din lumea întreagă acces la obligaţiuni verzi de referinţă", se arată într-un comunicat al Agenţiei federale de gestionare a datoriei, scrie Agerpres.ro.

Ţara a strâns marţi şase miliarde de euro de pe urma acestei emisiuni de obligaţiuni verzi, prima de acest fel din 2021. Titlurile cu maturitatea la 30 de ani emise marţi vin după prima emisiune de obligaţiuni "verzi" cu maturitatea la 10 ani în luna septembrie a anului trecut şi una cu maturitatea la cinci ani în luna noiembrie.

Randamentul pentru titlurile pe 30 de ani a fost fixat la 0,391%, cu două puncte de bază sub randamentul pentru obligaţiunile convenţionale cu aceeaşi maturitate. Obligaţiunile germane verzi sunt legate de obligaţiunile convenţionale pentru a permite investitorilor să facă trecerea între cele două în urma îngrijorărilor cu privire la nivelul lichidităţii.

Această strângere de fonduri vine la câteva zile după ce Guvernul condus de Angela Merkel a anunţat că îşi va revizui, în sus, ambiţiile cu privire la protecţia mediului înconjurător după ce o parte din planul său de acţiune a fost considerat prea puţin ambiţios de către Curtea Constituţională.

Berlinul intenţionează acum să scadă cu 65% emisiile sale până în 2030 în raport cu 1990, comparativ cu 55% cât se prevedea anterior, apoi cu 88% până în 2040 şi având obiectivul de a atinge neutralitatea carbonului în 2045, cu cinci ani înainte decât era prevăzut anterior. Acest nou calendar va necesita eforturi suplimentare din partea actorilor economici şi un sprijin public important.

Fondurile strânse marţi de pe urma emiterii de obligaţiuni verzi pe 30 de ani nu vor fi direcţionate spre cheltuielile viitoare ci spre proiectele de mediu în curs, în special în domeniile transporturi, energie şi biodiversitate.

Lansată în urmă cu peste un deceniu, piaţa obligaţiunilor verzi a explodat în ultimii ani, în condiţiile în care investitorii cer opţiuni de investiţii mai sustenabile. Chiar şi Uniunea Europeană intenţionează să emită obligaţiuni verzi pentru a finanţa o parte din fondul său de relansare în valoare de 750 miliarde de euro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img