vineri, 29 martie, 2024

Primele semne care anunta un AVC

Distribuie:

Publicat:

Accidentul vascular cerebral afecteaza 60.000 de romani in fiecare an. Statisticile sunt sumbre: mai mult de jumatate dintre ei mor. Daca in schimb ar ajunge la timp la spital si daca s-ar face tratamentul potrivit, nu doar ca ar trai, dar nu ar ramane nici cu sechele.

Asociat in cele mai multe cazuri cu batranetea accidentul vascular cerebral poate aparea si la tineri. „E este apanajul varstei a treia, dar exista din ce in ce mai multe situatii incepand de la 1 an sau sub un an pana la 30-40 de ani si, cum spuneam, dupa 60 de ani cand ne asteptam toti. Mecanismul e un pic diferit. La varste fragede mecanismul este unul de disectie. Orice vas are trei tunici. Cand cea interna se rupe, se desprinde si, printr-un mecanism de balama, se pune in lumenul vasului de-a curmezisul, blocheaza vasul. si se intampla asta din mai multe motive: post traumatic sau pentru ca vasul nu are niste calitati exceptionale,” explica dr. Stefanita Dima, medic specializat in neuroradiologie interventionala, sef de sectie la Spitalul Universitar de Urgenta Elias.

In cazul accidentului cerebral vascular, timpul este foarte important. Pentru asta, oamenii trebuie sa recunoasca simptomele si sa mearga imediat la medic. „Da, este si americanii au sintetizat foarte bine prin acronimul FAST: F vine de la fata, ca se stramba fata, A vine de la arm, ca bratul nu mai functioneaza, depinde unde este asezat accidentul vascular. S vine de la speech, adica nu mai poate sa articuleze bine cuvintele. si T din FAST vine de la timp – cu cat timpul e mai mic de la debutul simptomatologiei pana la tratament, cu atat lucrurile merg mai bine,” precizeaza dr. Stefanita Dima.

Daca in 6 ore de la aparitia primelor simptome se face o interventie moderna, sansele sunt de 70% ca pacientul sa isi revina complet. „Daca vorbim de accidentul vascular ischemic, in primele 4 ore si jumatate dupa ce ii facem un tomograf sa confirmam ca nu este sange care sa inunde creierul trecem la tromboliza intravenoasa. Asta inseamna ca pe vena mergem cu o perfuzie, cu un medicament care topeste cheagul de sange. Acest tratament, din pacate, actioneaza doar partial pe cheagul de sange.

Efectul decisiv il are tragerea trombului afara si avem doua variante mari si late pe care putem sa le aplicam pana la 6 ore de la debut si anume aspiratia trombului cu niste catetere si cu un aspirator la care conectam cateterul, iar daca nu se desprinde avem si posibilitatea sa folosim un stent triver, un fel de cosulet pe care il deschidem, agatam trombul si, in timpul ala si aspiram, si tragem trombul, si facem curat in vas lasand fluxul de sange sa circule cum era inainte de aparitia trombului. Asta la accidentele ischemice.

La cele hemoragice daca avem o malformatie arteriovenoasa si s-a rupt malformatia trebuie sa intram cu un fel de rasina, un fel de lipici pe care il injectam pe niste catetere dupa ce ajungem in cap in malformatia respectiva. Daca avem un anevrism putem sa il plombam cu niste spirale metalice din platina si sa nu mai intre sangele in el si acolo de multe ori mai punem si un stent, ca un fel de burlan in fata spiralelor astora si am exclus anevrismul din circulatie. Daca avem fistule de tip dural sau bial, comunicari aberante artera-vena care de asemenea se pot rupe, de asemenea astupam comunicarea aberanta. Avem solutii pentru aproape orice. Cred ca 98% din cazuri se pot trata endovascular, cu o simpla intepatura in artera femurala”, adauga dr. Stefanita Dima.

sursa: digi24.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img