joi, 25 aprilie, 2024

Primii doi producatori mondiali de aur ar putea fuziona: Tranzactia ar crea un monolit cu o capitalizare bursiera de 42 de miliarde de dolari

Distribuie:

Publicat:

Grupul canadian Barrick Gold, cel mai mare producător mondial de aur, a lansat luni o ofertă ostilă de preluare a rivalului american Newmont Mining, cu aproape 18 miliarde de dolari, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.ro.

 

Dacă această tranzacţie va avea loc, ar da naştere unui monolit în industria aurului, cu o capitalizare bursieră de aproximativ 42 de miliarde de dolari. Oferta vine într-un moment în care firmele din industrie încearcă diverse metode de a-şi reduce costurile şi de a-şi spori mărimea.

Al doilea mare producător mondial de aur, Newmont şi-a anunţat luna trecută intenţia de a cheltui 10 miliarde de dolari pentru a prelua un alt mare producător canadian de aur, Goldcorp, şi a trece astfel în faţa Barrick Gold pe poziţia de lider mondial al producţiei de aur.

Nu este prima dată când Barrick şi Newmont au încercat să fuzioneze. Ultima tentativă datează din 2014, când operaţiunea a eşuat în ultimul moment întrucât cei doi giganţi nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la guvernanţa noii entităţi.

Reprezentanţii Newmont au respins oferta Barrick, anunţând că se concentrează pe încheierea achiziţiei Goldcorp contra sumei de zece miliarde de dolari, în trimestrul doi din acest an.

Preşedintele director general al Barrick, Mark Bristow, a apreciat că oferta este "logică şi ar fi trebuit pusă în practică de mult timp". De asemenea, Bristow a apreciat că fuziunea ar avea ca rezultat reduceri de costuri de şapte miliarde de dolari.

Newmont a răspuns ofertei Barrick considerând că propunerea de fuziune cu Goldcorp oferă "beneficii superioare", iar oferta Barrick este mai scăzută decât actuala capitalizare de piaţă a Newmont.

Acţionarii Newmont vor primi 2,5694 acţiuni comune ale Barrick pentru fiecare acţiune Newmont. Oferta evaluează o acţiune Newmont la 33 de dolari şi întreaga companie la 17,85 miliarde de dolari, conform calculelor Reuters.

În ultimii ani, fuziunile şi achiziţiile în sectorul aurului au fost limitate, companiile fiind concentrate pe reducerea costurilor, pe fondul criticilor venite de la investitori cu privire la managementul inadecvat al capitalului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img