joi, 28 martie, 2024

Primirea de către senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă, a E.S. Ilir Tepelena, ambasadorul Republicii Albania în România

Distribuie:

Publicat:

Senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă, l-a primit în data de 13 octombrie a.c., pe Ilir Tepelena, ambasadorul Republicii Albania în România, la solicitarea acestuia.

Ambasadorul Republicii Albania a înmânat un mesaj din partea noului preşedinte al Comisiei pentru politică externă din Parlamentul albanez, Mimi Kodheli.

Senatorul Titus Corlăţean a mulţumit pentru mesaj şi a confirmat că România continuă să acorde sprijin Republicii Albania în parcurgerea procesului de integrare în Uniunea Europeană, inclusiv în ceea ce priveşte calendarul referitor la organizarea conferinţei interguvernamentale pentru demararea negocierii efective a capitolelor de aderare la UE. În acest context, a subliniat că România rămâne angajată pe deplin în procesul de integrare europeană a statelor din Balcanii de Vest.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a menţionat o serie de puncte specifice de interes pentru autorităţile de la Bucureşti, printre care finalizarea procesului de restituire, către statul român, a Casei Iorga din Saranda, conform hotărârilor instanţelor judiciare albaneze şi discuţiilor politice anterioare la înalt nivel pe această temă. De asemenea, a evidenţiat puntea de legătură pe care o reprezintă minoritatea albaneză din România şi, respectiv, comunitatea aromână din Republica Albania, ca parte integrantă a identităţii româneşti.

În cadrul discuţiilor, cei doi oficiali au menţionat o serie de alte dosare de interes, precum investiţiile, comerţul bilateral, turismul, precum şi necesitatea de finalizare a procesului de stabilire a unei linii aeriene directe Bucureşti – Tirana. Totodată, au agreat că există numeroase oportunităţi de dezvoltare a relaţiilor bilaterale în variate domenii, subliniind puternicul interes manifestat de ambele părţi, în vederea extinderii contactelor politice bilaterale la nivel parlamentar.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img