vineri, 19 aprilie, 2024

Primul medicament ce previne migrenele a fost aprobat in SUA

Distribuie:

Publicat:

Primul tratatment realizat pentru prevenirea migrenelor a fost aprobat de către Food and Drug Administration din SUA. Specialistii consideră că ar putea fi un tratament revolutionar pentru persoanele ce suferă de cele mai severe forme de dureri de cap.

Medicamentul denumit Aimovig este administrat sub forma unei injectii realizate o dată pe lună cu ajutorul unui dispozitiv asemănător cu cel utilizat pentru administrarea insulinei. Conform descopera.ro, care citeaza NYTimes, pretul pe an pentru un astfel de tratament ar ajunge a 6.900 de dolari.

Almovig blochează fragmentele proteinei CGRP ce produce migrenele. "Acest medicament va avea un impact urias," afirmă dr. Amaal Starling, neurolog din cadrul Mayo Clinic, Phoenix. "Este un moment uimitor pentru pacienti, dar si pentru neurologi, ce ajută la tratarea migrenelor," a adăugat el.

Milioane de persoane suferă de migrene severe deseori. Acest medicament nu previne toate episoadele cu migrene, dar le poate face mai putin dureroase si reduce frecventa cu 50%. Medicamentele utilizate anterior pentru migrene erau proiectate pentru diferite boli precum tensiunea arterială. Asadar nu erau suficient de eficiente si deseori produceau efecte adverse insuportabile.

In cadrul testelor clinice, persoanele ce si-au administrat noul medicament nu au prezentat niciun efect advers precum cei ce luau tratament cu efect placebo. insă nu au fost determinate momentan efectele utilizării tratamentului pe termen lung. Una din sapte persoane la nivel global suferă de migrene, iar aproximativ 2% din populatia planetei suferă de migrene cronice.

Ideea din spatele acestui medicament provine din anul 1980, cand cercetătorii au observat că fragmentele din proteina CGRP joacă un rol in aparitia migrenelor. Tratamentul aprobat recent de FDA blochează moleculele de la suprafata celulelor, iar CGPR trebuie să le atace pentru provoca migrena. Astfel, anticorpii regăsiti in tratament ajută la oprirea fragmentelor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img