sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Primul pacient roman cu inima artificiala va beneficia de un transplant de cord

Distribuie:

Publicat:

Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) Targu Mures, dr. Horatiu Suciu, a anuntat joi ca aici urmeaza sa aiba loc o noua premiera nationala.

Aceasta va consta in transplantarea unui cord primului pacient roman care a avut implantat un dispozitiv de reglare a debitului cardiac, denumit inima artificiala. Cordul urmeaza sa soseasca de la Timisoara cu un elicopter, iar operatia ar trebui sa se incheie in jurul orei 14:00.

In urma cu un an, la IUBCvT Targu Mures, o echipa condusa de dr. Horatiu Suciu, asistat de dr. Bojan Biocina din Croatia si dr. Peter Branecky din Germania, a efectuat primul implant de reglare a debitului cardiac din Romania.

La acel moment, inima artificiala a fost implantata unui pacient in varsta de 44 de ani din Suceava, dispozitivul fiind introdus in interiorul ventriculului stang, iar acesta absoarbe tot sangele din ventricul punand in repaus muschiul inimii care nu facea fata acestei sarcini.

Dr. Suciu spunea ca acest tratament modern este un procedeu complementar, vine in ajutorul pacientilor cu insuficienta cardiaca severa, care le ofera sansa de a supravietui pana la efectuarea unui transplant de cord. Acesta a aratat ca exista pacienti care stau de 6-7 ani pe un astfel de dispozitiv si ca, incepand din 15 ianuarie 2015, Romania se aliniaza unor standarde internationale in tratamentul modern al insuficientei cardiace.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img