vineri, 19 aprilie, 2024

Printul Charles vrea sa ne salveze bisericile medievale abandonate printr-un circuit economic

Distribuie:

Publicat:

Fundatia Printul de Wales Romania lucreaza la un nou model de dezvoltare pentru bisericile medievale abandonate.

Fundatia isi propune restaurarea unor cladiri istorice si crearea unui mic circuit economic in jurul lor, proiectul urmand sa inceapa cu biserica Drauseni, din judetul Brasov.

Potrivit fundatiei, printul de Wales a vizitat, miercuri dupa-amiaza, trei biserici medievale din judetul Brasov: Drauseni, Homorod si Mercheasa.

Cele trei biserici au fost construite in jurul anilor 1200, in stil romanic si extinse in 1500 in varianta in care le gasim si astazi.

Bisericile, inconjurate de fortificatii din secolele XIV si XV, au fost construite de comunitatea saxona care s-a stabilit in Transilvania acum 800 ani. In 1990, in Transilvania locuiau un sfert de milion de saxoni, iar astazi au ramas mai putin de 15.000.

Fundatia Printul de Wales Romania lucreaza, impreuna cu Fundatia Bisericilor Fortificate si cu autoritatile romane, la un nou model de dezvoltare pentru bisericile medievale abandonate. Fundatia nu isi propune doar sa restaureze cladirile istorice, ci si sa creeze un mic circuit economic in jurul lor, ceea ce va asigura intretinerea acestora pe viitor si va crea locuri de munca pentru localnici.

“Fundatia printului intentioneaza sa piloteze noul model cu biserica Drauseni. Cei 800 de ani de istorie impresionanta a bisericii sunt acum in ruina, pentru ca intregul loc este vandalizat si neglijat. Organizatia a dezvoltat un plan care include renovarea bisericii, construirea unei cafenele, a unor facilitati de cazare in cladiri adiacente si a unor ateliere de materiale traditionale.

Toti angajatii vor fi localnici, iar locul va fi inclus in circuitele turistice ca unul al artei si mestesugurilor. Daca proiectul pilot are succes, modelul ar putea fi extins si catre alte monumente asemanatoare din regiune”, arata Fundatia Printul de Wales Romania.

In sudul Transilvaniei sunt aproximativ 250 de biserici si sate medievale aflate in pericol, multe dintre ele fortificate si construite acum 400-600 de ani.

“Regeneration Through Heritage” este un concept de succes al organizatiei printului de Wales, care sustine atat conservarea patrimoniului, cat si stimularea economica.

Printul Charles s-a aflat, miercuri, in satul Viscri, judetul Brasov, unde s-a intalnit cu membri ai Pro Silva, organizatie europeana care sustine un management forestier responsabil. Printul de Wales a avut si discutii cu fermierii din zona, care ar putea sa acceseze noi piete, chiar in strainatate.

De asemenea, printul Charles a primit, luni, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca ca semn de recunoastere a contributiei sale in domeniul valorificarii patrimoniului cultural romanesc, al promovarii valorilor istorice multiculturale, al cunoasterii mediului spiritual si natural romanesc peste hotare, precum si pentru intarirea cooperarii dintre Regatul Unit si Romania.

Fundatia Printul de Wales Romania este singura organizatie a acestuia din Romania si a fost infiintata in urma cu doi ani. Aceasta sustine conservarea patrimoniului cultural, agricultura si dezvoltarea sustenabila. In fiecare an, organizatia ofera cursuri de pregatire pentru restaurarea cladirilor istorice, pentru revitalizarea mestesugurilor vechi si stimularea micilor afaceri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img