joi, 28 martie, 2024

Pro TV, amendat de CNA cu 10.000 de lei pentru emisiunea ”La Maruta”

Distribuie:

Publicat:

In data de 12 octombrie 2016, in emisiunea ”La Maruta” a fost prezentat cazul unui barbat, Nelutu Jipa, care este divortat de prima sotie de cativa ani, platind pensie alimentara pentru un copil despre care a declarat ca nu este fiul lui biologic, fiind rezultatul adulterului fostei sale sotii cu o ruda apropiata.
”Fostul meu sot, Jipa Chiriac, a fost in emisiune si contrar vointei mele, a prezentat versiunea dumnealui fara ca moderatorul sa tina cont de pozitia oficiala a celor trei instante fond si recurs de la judecatoria Braila si Curtea de Apel Galati. Mi s-a dat pe post numele in nenumarate randuri fara ca eu sa-mi fi dat acordul. Moderatorul a pus in nenumarate randuri intrebarea «cum se numeste fosta sotie?», iar fostul sot imi tot repeta numele”, a scris fosta sotie a barbatului invitat in emisiunea ”La Maruta”, in reclamatia inregistrata la CNA.
”In emisiunea din 12 octombrie am sunat reporterul care m-a vizitat la domiciliu in data de 10 octombrie si i-am reamintit ca nu vreau sa mi se incalce dreptul la intimitate si confidentialitate si ca voi urma caile legale. Nu s-a tinut cont de ora de emisie si am fost jignita, fiind numita «zdreanta» iar moderatorul nu a atras atentia. S-au adus jigniri la adresa instantei din Braila si a avocatului care m-a reprezentat in instanta”, se afirma in aceeasi reclamatie.  
Femeia a mai reclamat faptul ca in emisiunea difuzata pe 17 octombrie s-a difuzat o melodie in care ea a fost ”personajul principal”.
”In emisiunea din data de 17 octombrie s-a difuzat o melodie in care personajul principal eram eu. Ma intreb daca este permis ca un post TV sa-si faca show-ul aducand jigniri unor persoane cu care nu au incheiat un acord scris. In urmatoarele 30 de zile avocatul meu va urma caile legale, va depune probe video, dar asteptam si punctul de vedere al CNA”, mai arata reclamatia.
Potrivit raportului de monitorizare, Catalin Maruta a mentionat in emisiunea difuzata pe 12 octombrie ca membrii echipei sale au vrut sa discute cu petenta, dar nu au reusit, iar el a invitat-o sa intre in legatura telefonica in mai multe randuri sau sa vina in studio. Si cu aceasta ocazie numele petentei a fost mentionat de mai multe ori.
In data de 13 octombrie, Catalin Maruta le-a reamintit telespectatorilor povestea lui Nelutu Jipa. Numele petentei nu a fost mentionat si nici nu a intrat in direct prin telefon.
In data de 17 octombrie, la emisiune a participat trupa Fara Zahar, care a interpretat cateva melodii inspirate de personajele si povestile lor, prezentate in emisiunile ,”La Maruta” in urma cu o saptamana. Unul dintre aceste cantecele s-a referit la cazul Nelutu Jipa. Nu a mai fost mentionat numele petentei.
Sanctiunea a fost propusa de Monica Gubernat, in baza articolelor 30 si 33, alineatul 3 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, si a fost votata in unanimitate de membrii CNA prezenti la sedinta – Monica Gubernat, Rasvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu. Gabriel Tufeanu, Viorel Vasile Buda, Valentin Jucan si Florin Gabrea. 
”Este vorba despre dreptul la viata privata. Este un om care nu se poate apara, spre deosebire de orice alte persoane carora noi le protejam imaginea excesiv, demnitari din aceasta tara. Cred ca si un om amarat merita sa ii respectam dreptul la propria imagine si mai ales dreptul la viata privata”, a spus Monica Gubernat. 
Articolul 30 din Codul audiovizual prevede ca furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale omului, viata privata, onoarea si reputatia, precum si dreptul la propria imagine.
Articolul 33, alineatul 3 din Cod arata ca (3) este interzisa difuzarea de stiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni in viata privata si de familie a persoanei, fara acordul acesteia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img