vineri, 19 aprilie, 2024

Probleme de sanatate frecvente la persoanele slabe

Distribuie:

Publicat:

Desi multi sunt îngrijorati în legatura cu nivelul de grasime din corp, acesta nu are neaparat efectul negativ pe care ne grabim sa i-l atribuim!

Dimpotriva, grasimea are rolul sau bine definit în functionarea organismului, fiind responsabila cu producerea de estrogen.
Afla de mai jos care sunt cele mai frecvente 5 probleme cu care te poti confrunta daca ai o greutate scazuta!

Osteoporoza si ruperea oaselor
Desi estrogenul este un hormon feminin, atat femeile cat si barbatii au nevoie de el pentru a avea oase sanatoase. Fara suficient estrogen, oasele devin fragile si sunt mai predispuse la rupere. Acest lucru face ca ambele sexe sa fie expuse riscului de osteoporoza, indiferent de varsta. Ca urmare, o simpla cazatura sau un accident usor pot provoca vatamari grave sau chiar deces pentru o persoana subponderala.

Pentru a evita osteoporoza si celelalte probleme care pot sa apara, persoanele care scad sub indicele normal de greutate corporala ar trebui sa ia legatura cu o persoana specializata care sa le ofere sfaturi despre cum sa castige în greutate în conditii de siguranta, fara sa se expuna altor riscuri.

Probleme legate de fertilitate
Subponderabilitatea poate provoca multe probleme de reproducere în cazul femeilor. În primul rand, menstruatia se opreste adesea sau devine neregulata daca aceasta este prea slaba. Desi acest aspect ar putea sa nu conteze pentru o femeie tanara, neregularitatea poate deveni o problema serioasa atunci cand va decide sa aiba un copil. Nu numai ca este mai greu pentru femeile subponderale sa conceapa, dar este dificil pentru ele sa duca pana la termen o sarcina, din cauza menstruatiei neregulate, care afecteaza mucoasa uterina ce sustine fatul.

Nici barbatii nu sunt feriti de pericolele greutatii scazute. Acestia sunt cu mult mai expusi riscului de disfunctie sexuala persistenta, precum disfunctia erectila, actul sexual dureros sau incapacitatea de ejaculare.

Anemie
Multi oameni subponderali se simt obositi tot timpul. Aceasta lipsa de energie si oboseala permanenta reprezinta semne clasice ale anemiei. Alte simptome ale anemiei includ bataile neregulate ale inimii, dificultatile de respiratie, ameteli si dureri de cap.
Anemia este o boala care apare atunci cand exista o deficienta a celulelor rosii din sange. Aceste celule sunt responsabile pentru transportul oxigenului catre organe si, atunci cand nu functioneaza corespunzator, organismul nu primeste resurse necesare pentru a energiza corpul. Anemia este cauzata de deficientele nutritive ale fierului, vitaminei B 12 si folatului, care sunt alt motiv pentru care persoanele subponderale ar trebui sa consulte în mod constant un medic.

Scaderea sistemului imunitar
Sistemul imunitar este ca un gardian la poarta sanatatii organismului, care se asigura ca celulele straine sau daunatoare nu trec. Acest sistem are nevoie de resurse pentru a lupta împotriva infectiilor, iar daca o persoana subponderala nu mananca în mod corespunzator, ar putea deteriora garda de aparare împotriva bolilor. Asta înseamna ca persoanele foarte slabe prezinta un risc suplimentar de îmbolnavire în timpul sezonului rece si pot fi expuse la afectiuni mai grave precum cancerul, care începe cu o activitate celulara deficienta.
Daca prezinti semne de subponderalitate, ar trebui sa consulti un medic sau un nutritionist care sa îti ofere sfaturi legate de suplimentele alimentare necesare, pentru a te mentine în forma corecta.

Afectiuni ale inimii si diabet
Afectiunile cardiace si diabetul sunt, de obicei, considerate probleme serioase atat pentru subponderali cat si pentru cei obezi, dar cei slabi nu sunt imuni în aceste conditii. Este foarte usor pentru cei care au o silueta subtire, dar nesanatoasa, sa creada ca se pot rasfata cu mancare de tip fast-food sau pot sari peste exercitiile fizice fara sa aiba probleme. Nivelul de colesterol si de zahar din sange sunt însa în crestere, indiferent de ceea ce arata cantarul. De asemenea, cei care sunt subponderali vor trai cu falsa impresie ca sunt perfect sanatosi, astfel ca vor renunta la controalele medicale necesare.

În plus, chiar factorul care pastreaza forma subtire a corpului poate cauza diabet. Oamenii care sunt în mod natural foarte slabi îsi „datoreaza” silueta geneticii. Un studiu efectuat în 2011 a demonstrat ca aceste „gene slabe” ar putea functiona prin plasarea grasimilor foarte adanc în organism. Mai mult, potrivit rezultatelor studiului, grasimea localizata în jurul inimii sau a ficatului presupune un risc mai mare de diabet decat grasimea vizibila.

Sfaturi pentru cresterea naturala în greutate
Greutatea optima este un aspect important pentru o viata sanatoasa si un corp care sa functioneze la capacitate maxima. Exista o serie de sfaturi care ar trebui urmate de catre persoanele subponderale, pentru a nu ajunge sa se confrunte cu problemele enumerate de noi.
Renunta la fumat, îti va creste pofta de mancare! Persoanele care spun adio tigarilor vor observa o crestere a capacitatii papilelor gustative, ceea ce le va permite sa simta mult mai usor diferitele gusturi si arome. În al doilea rand, este foarte importanta activitatea fizica. Practicarea sportului în mod regulat creste pofta de mancare si tonusul muscular.

Somnul joaca un rol esential în reglarea metabolismului si mentinerea unei greutati optime. Sunt recomandate minimum 8 ore de somn pe noapte. Cei care nu reusesc sa se odihneasca în mod corespunzator se confrunta cu probleme precum nervozitate, tensiune si stres, care pot conduce la scaderea ponderala semnificativa.

De asemenea, se recomanda respectarea cu sfintenie a orarului meselor. Cele trei mese pe zi la care se adauga si doua gustari sunt suficiente pentru a aduce caloriile necesare unei greutati normale.
Daca te numeri printre cei care sufera de subponderabilitate, nu ezita sa consulti un medic, desi crezi ca te simti bine si arati perfect. De multe ori, problemele grave nu sunt vizibile, de aceea este mai bine sa le previi decat sa le tratezi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img