joi, 25 aprilie, 2024

Probleme grave provocate de excesul de potasiu

Distribuie:

Publicat:

Potasiul este unul dintre electroliti primari, responsabil pentru eficienta functiei cardiace. Prea mult sau prea putin potasiu poate provoca nereguli ale inimii si poate duce la deces. Cand aveti prea mult potasiu in sange, aveti o afectiune numita hiperkaliemia.

Aceasta trebuie tratata rapid pentru a preveni alte probleme cardiace. Acest articol va explica de ce aveti prea mult potasiu in corp si cum sa va dati seama de acest lucru, astfel incat sa puteti lua masurile de preventie potrivite.

Prea mult potasiu
Nivelurile normale de potasiu pot varia in mod tipic in intervalul 3.6-5.2 milimoli / litru ( mmol / L). Acest lucru va varia in functie de varsta si sex. Orice nivel al potasiului seric mai mare de 7,0 mmol / L va necesita o interventie imediata de catre un profesionist din domeniul medical.

Doza zilnica recomandata de potasiu
Cat de mult potasiu ar trebui sa luati in fiecare zi? Acest lucru variaza in functie de varsta si de functia renala.

Tabelul de mai jos prezinta recomandari generale ale unui nivel normal de potasiu in functie de varste:

Varsta Cantitatea de potasiu recomandata
0-6 luni 400 miligrame zilnic
7-12 luni 700 miligrame zilnic
1-3 ani 3000 miligrame zilnic
4-8 ani 3800 miligrame zilnic
9-13 ani 4500 miligrame zilnic
>13 ani 4700 miligrame zilnic
Femei care alapteaza 5100 miligrame zilnic

Cum stiti daca aveti prea mult potasiu in corp?
Exista cateva semne si simptome care va pot avertiza in legatura cu aceasta problema, dar singura cale de a sti sigur este face o analiva cu privire la nivelul potasiului seric.

1. Gastrointestinal
Cele mai timpurii simptome de prea mult potasiu in organism poate fi probleme in tractul gastro-intestinal. Puteti avea crize frecvente si sustinute de greata si varsaturi. Puteti avea, de asemenea, dureri abdominale.

2. Cardiac
Semne critice sunt cele care implica sistemul cardiovascular. Deoarece potasiu ajuta la reglarea functiei cardiace, prea mult potasiu poate duce la aritmii cardiace. Simptomele pot include un ritm cardiac neregulat, dureri in piept sau ameteli. Daca aveti vreunul dintre aceste simptome, trebuie sa va prezentati la urgente.

3. Respiratorii si neurologice
Potasiul este, de asemenea, implicat in functionarea normala a sistemului nervos. Semne si simptome de probleme neurologice pot include furnicaturi sau amorteala la nivelul mainilor si picioarelor sau slabiciune generalizata. Deoarece nervii controleaza diafragma, perturbarea sistemului nervos poate duce la probleme respiratorii, inclusiv stop respirator.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img