joi, 28 martie, 2024

Probleme in paradisul din DGASPC Vaslui : A fost depistata tuberculoza latenta

Distribuie:

Publicat:

 

Un număr de cinci copii instituţionalizaţi din municipiul Vaslui au fost depistaţi cu tuberculoză latentă, în urma unui control efectuat în cadrul unui program naţional de depistare a acestei boli. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui, Irina Cîmpeanu, copiii trebuie să urmeze o serie de recomandări venite din partea personalului medical din cadrul Dispensarului TBC al Spitalului Judeţean de Urgenţă.

"În cadrul programul naţional de screening pentru depistarea tuberculozei, derulat de Ministerul Sănătăţii, au fost testaţi aproximativ 250 de copii aflaţi în sistem rezidenţial la nivelul judeţului Vaslui. Copiii depistaţi cu tuberculoză latentă vor trebui să respecte anumite recomandări primite din partea cadrelor medicale şi vor fi reevaluaţi după o anumită perioadă. Nu s-a impus izolarea copiilor, boala nefiind transmisibilă", a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui, Irina Cîmpeanu.

 

Sanatatea copiilor dintr-un centru, in pericol! Bucatarie inchisa, conducerea DGASPC tace malc!

 

Va reamintim ca tot la Complexul de Servicii Comunitare nr. 1 Vaslui. Sanatatea copiilor care merg la centru de zi sau la cel maternal a fost serios afectata. Toate astea dupa ce la blocul alimentar s-a depistat in urma probelor biologice streptococul beta hemolitic. In urma unui control la blocul alimentar s-au gasit germeni si bacterii, inclusiv în probe luate de la angajati. In urma examenelor de laborator a reiesit ca trei angajate ale Complexului de Servicii Comunitare nr. 1 Vaslui, printre care doua bucatarese, erau purtatoare ale streptococului beta hemolitic. In urma acestor rezultate s- a dispus incetarea activitatii in blocul alimentar al centrului.

 

Salarii babane pentru sefi, conditii care lasa de dorit pentru batrani si copii

 

Legea salarizării, care le permite autorităţilor locale să mărească salariile în funcţie de buget, a creat discrepanţe mari în sistem. De exemplu, sefii din sistemul de protectie sociala, se bucură acum de o lefuri de invidiat, sume la care asistentii maternali sau amaratii sistemului nici nu indraznesc sa viseze. S-au marit salariile, dar nu s-au mai gasit bani si pentru investitii, cel putin nu pentru alea necesare. Multe dintre centrele sociale arată dezolant. Pereţii sunt murdari si crapati, la fel şi pardoseala. In unele locuri nu s-au mai făcut investiţii de ani buni, desi adapostesc batrani, bolnavi sau copii. In camere de cel mult 5 metri patrati se gateste, se spală vasele şi este depozitat dezinfectantul. Batranii dorm pe paturi invechite, ruginite, au lenjerii rupte, iar igiena lor lasa mult de dorit. Nu s-au mai facut deloc modernizări, dar s-au marit la maxim salariile sefilor din sistem.

 

Mâncarea bună ajunge pe mesele de acasă ale angajaţilor, spune paznicul unui azil de stat.

 

De multe ori bătrânii internaţi la azilul de stat nu se pot bucura nici măcar de cadourile pe care le primesc de sărbători.Accesul în instituțiile sociale aflate în subordinea veșnicului și competentului director Ionel Armeanu, este strict interzis. În spatele uşilor ferecate ale azilului de stat, bătrânii duc o viaţă infernală. Directorii de centre dezvoltă adevărate afaceri cu banii statului pe spatele amărâților.

 

Sleiţi de puteri, mulţi dintre bătrâni abia pot duce lingura la gură.

 

Azilele umilinţelor sunt însă pentru mulţi dintre bunici singura soluţie. Familia nu îi poate îngriji, iar instituţiile decente, cu îngrijitori cu suflet, sunt prea scumpe pentru ei. Așa ajung în grija DGASPC, instituția condusă de Ionel Armeanu. Banul public este la cheremul unor angajați. Banii se duc pe deplasări în țară sau în străinătate, pe cazări de lux, cursuri inutile, telefoane scumpe și multe alte afaceri. Așa au ajuns să se sifoneze din sistem milioane de lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img