joi, 18 aprilie, 2024

Procesul impotriva fostului presedinte ecuadorian Rafael Correa, acuzat de coruptie, a inceput fara ca acesta sa fie prezent in instanta

Distribuie:

Publicat:

Procesul împotriva lui Rafael Correa, acuzat că şi-a finanţat campania electorală din 2013 prin luări de mită, a început luni la Quito, în absenţa fostului preşedinte al Ecuadorului, care locuieşte în Belgia şi care riscă neeligibilitatea dacă va fi declarat vinovat, informează AFP şi dpa.

Alte 20 de persoane, printre care oameni de afaceri, foşti înalţi funcţionari şi fostul vicepreşedinte Jorge Glas, sunt de asemenea judecaţi în acest dosar.

Toţi sunt acuzaţi de corupţie pentru că, potrivit Parchetului, au primit aproape 8 milioane de dolari din partea unor companii în schimbul accesului la pieţe publice.

Printre companiile suspectate se numără grupul de construcţii brazilian Odebrecht, aflat în centrul mai multor procese pentru corupţie în America Latină.

Fostul şef al statului Ecuador riscă până la trei ani de închisoare. O condamnare ar însemna sfârşitul carierei sale politice, Constituţia ecuadoriană interzicând persoanelor condamnate pentru fraudă, corupţie sau practici de îmbogăţire ilegală să mai candideze în alegeri.

Correa, 56 de ani, a fost pus sub acuzare pe baza unui depozit de 6.000 de dolari în contul său. Fostul lider afirmă că era vorba de un împrumut personal.

Procesul ar putea dura mai multe săptămâni, 120 de persoane fiind chemate să depună mărturie.

Rafael Correa, preşedinte în perioada 2007-2017, face de asemenea obiectul unei anchete asupra răpirii în 2012, în Columbia, a responsabilului opoziţiei Fernando Balda. Potrivit legislaţiei ecuadoriene, el nu poate fi judecat în contumacie pentru această infracţiune.

Correa este considerat fugar de justiţia ecuadoriană, care a emis mandate de arest în cele două dosare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img