vineri, 19 aprilie, 2024

Proctalgie sau durerea in zona anala: Care sunt cauzele si tratamentul potrivit – Cand trebuie sa mergi la doctor

Distribuie:

Publicat:

Durerea în zona anală poartă numele de proctalgie și poate surveni din mai multe motive. Zona anală este cea în care se deschide intestinul gros, la nivelul fesierilor, pentru eliminarea fecalelor.

Anusul este înconjurat de mușchi cunoscuți drept mușchii sfincterului. Aceștia se contractă și se relaxează atunci când eliminăm fecalele. Coccisul, ultimul os de la nivelul coloanei, precum și o varietate de terminații nervoase se regăsesc în zona anusului.

Ce poate cauza durerile în zona anală?

Iată care sunt principalele cauze ale durerilor din zona anală:

1. Statul pe scaun timp îndelungat

Statul jos, în special pe suprafețe dure, poate cauza dureri anale temporare, din cauza presiunii exercitate pe nervii și mușchii din zona anusului. Acest tip de durere nu trebuie să te îngrijoreze și nu e nevoie să mergi la medic, decât dacă durerea persistă mai multe zile la rând, recomandă doc.ro.

2. Diaree

Diareea este o dereglare a tranzitului ce poate fi cauzată de schimbări în alimentație și de infecții precum gastroenterită, colită sau diverticulită. Diareea poate irita zona anală și cauza dureri. Nu trebuie să te îngrijorezi, dar dacă diareea persistă mai multe zile, e important să soliciți ajutor medical.

3. Accidente și leziuni

Căzăturile și loviturile în zona dorsală pot afecta mușchii, oasele și nervii din jurul anusului. Impactul abrupt cu o suprafață dură poate produce leziuni la nivelul pielii, mușchilor și terminațiilor nervoase, dar poate cauza și fracturi ale coccisului. Acest tip de accidente sunt mai frecvent întâlnite în sporturile de contact, cum ar fi fotbalul, skateboarding-ul și gimnastica.

În funcție de severitatea loviturii, durerea poate radia dinspre anus înspre zona lombară. De asemenea, poți observa vânătăi în zona dorsală.

Este important să mergi imediat la medic dacă:

Durerea este puternică și constantă

Nu te poți ridica sau merge de durere

Îți amoțește zona dorsală, zona lombară sau picioarele

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img