joi, 28 martie, 2024

Productia de tigari din Romania ar putea fi oprita din mai! Vezi de ce

Distribuie:

Publicat:

Directiva europeana care prevede acoperirea a doua treimi din pachetul de tigari cu avertismente privind fumatul va intra in vigoare incepand cu 20 mai 2016.

Desi producatorii de tigarete au semnalat faptul ca ar avea nevoie de sase luni pentru a-si adapta productia, autoritatile inca nu au prezentat niciun proiect de lege care sa implementeze Directiva si in Romania.

Astfel, producatorii din industria de profil vor fi nevoiti sa-si opreasca productia dupa 20 mai, pierderile fiind estimate la 250 de milioane de euro/luna, dupa cum precizeaza stiripesurse.ro.

Companiile de tutun au cerut Guvernului, printr-o scrisoare semnata de conducerea British American Tobacco, Japan Tobacco International si Philip Morris Romania, asumarea de urgenta a cadrului de reglementare clar, ferm si predictibil, care sa nu blocheze buna functionare a industriei de profil.

Directiva tutunului (2014/40/UE) are ca data limita de transpunere si conformare 20 mai 2016. Aceasta inseamna ca tigaretele fabricate conform actualei Directive vor mai putea fi puse pe piata dupa 20 mai 2016 doar daca au fost fabricate inainte de aceasta data. Productia este limitata de legislatia fiscala (stocurile pot fi majorate cu maximum 10% de la luna la luna, pentru ca doar  pentru aceste cantitati se asigura timbre fiscale). Asadar, industria nu poate produce in prezent stocuri suficiente pentru acoperirea necesarului in perioada de vara.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img