vineri, 29 martie, 2024

Prof. dr. Mircea Diculescu: ”Numarul cazurilor de cancer de colon s-a triplat. Acesta este cel mai prost obicei alimentar care ne poate imbolnavi”

Distribuie:

Publicat:

Numarul de cazuri de cancer de colon s-a triplat in ultimii 25 de ani a declarat, joi, directorul Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Mircea Diculescu.

„Cancerul de colon este pentru noi o framantare foarte mare. La ora actuala incercam sa dezvoltam un protocol de screening in cancerul colo-rectal adica de a putea sa depistam cazurile care ar putea sa evolueze in cancer colo-rectal si cazuri care pot sa fie tratate in asa fel incat sa prevenim acest tip de cancer.
Populatia trebuie sa fie informata si sa se duca sa faca colonoscopie. (…) Colonoscopia, in clipa de fata, se poate face aproape in orice oras mare din tara. (…) Numarul de cazuri de cancere de colon s-a triplat in ultimii 25 de ani”, a spus Diculescu, cu prilejul celui de-al 37-lea Congres National de Gastroenterologie Hepatologie si Endoscopie Digestiva, organizat de Societatea Romana de Gastroenterologie, Hepatologie si Endoscopie Digestiva.

Potrivit acestuia, una din cauzele care conduc la cancerele de colon sunt obiceiurile alimentare nesanatoase, insa nici regimurile restrictive nu sunt indicate.

„Eu nu sunt adeptul unor regimuri alimentare restrictive, consider ca omul a fost inventat de Dumnezeu omnivor, adica sa manance din toate. Regimurile foarte restrictive pot sa duca la carente nutritionale sau vitaminice importante. (..) Eu recomand un regim echilibrat.

„Cancerul de colon este pentru noi o framantare foarte mare. La ora actuala incercam sa dezvoltam un protocol de screening in cancerul colo-rectal adica de a putea sa depistam cazurile care ar putea sa evolueze in cancer colo-rectal si cazuri care pot sa fie tratate in asa fel incat sa prevenim acest tip de cancer.
Populatia trebuie sa fie informata si sa se duca sa faca colonoscopie. (…) Colonoscopia, in clipa de fata, se poate face aproape in orice oras mare din tara. (…) Numarul de cazuri de cancere de colon s-a triplat in ultimii 25 de ani”, a spus Diculescu, cu prilejul celui de-al 37-lea Congres National de Gastroenterologie Hepatologie si Endoscopie Digestiva, organizat de Societatea Romana de Gastroenterologie, Hepatologie si Endoscopie Digestiva.
Potrivit acestuia, una din cauzele care conduc la cancerele de colon sunt obiceiurile alimentare nesanatoase, insa nici regimurile restrictive nu sunt indicate.

„Eu nu sunt adeptul unor regimuri alimentare restrictive, consider ca omul a fost inventat de Dumnezeu omnivor, adica sa manance din toate. Regimurile foarte restrictive pot sa duca la carente nutritionale sau vitaminice importante. (..) Eu recomand un regim echilibrat.

Sursa: doctorulzilei.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img