joi, 25 aprilie, 2024

Prognoza meteo pentru perioada 1-5 iunie

Distribuie:

Publicat:

Vremea se va mentine calda in perioada minivacantei de Rusalii, temperaturile fiind mult mai ridicate decat cele climatologic specifice perioadei, dar vor exista si intervale de timp cu instabilitate atmosferica, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Oana Paduraru, meteorolog de serviciu Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). In intervalul 1 — 5 iunie, si in Bucuresti regimul termic va fi unul cald pentru aceasta perioada din an, insa vor aparea si episoade de instabilitate, caracterizate prin innorari, reprize de averse insotite de descarcari electrice si scurte intensificari ale vantului, mai ales in cursul dupa-amiezii.

Maine, de Ziua Internationala a Copilului, vremea va fi calda, cu temperaturi maxime ce se vor incadra intre 22 si 32 de grade Celsius, insa instabilitatea atmosferica se va manifesta cu precadere in a doua parte a zilei si la inceputul noptii prin innorari temporare accentuate si intervale de timp in care se vor semnala averse, descarcari electrice si intensificari de scurta ale vantului, chiar cu aspect de vijelie in zona montana, in Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumatatea de sud a Transilvaniei si a Moldovei, dar pe arii restranse si in celelalte regiuni. Izolat, in special in zona Carpatilor Meridionali si de Curbura asteptam cantitati de apa ce vor depasi 20-25 l/mp si caderi de grindina. Minimele termice vor fi cuprinse intre 5 grade in depresiuni si 20 de grade pe Litoral’‘, a afirmat Paduraru.

Potrivit specialistului ANM, in intervalul 2-5 iunie, vremea va continua sa fie, in general, frumoasa, desi cerul va fi unul variabil, iar innorarile vor fi prezente cu preponderenta in partea a doua zilelor.

Astfel, vineri, 2 iunie, vremea va fi in general frumoasa, cu cer variabil. De asemenea, vor fi si innorari temporare in regiunile sud-vestice, sudice si la munte, unde mai ales dupa orele pranzului isi fac aparitia descarcarile electrice si intensificarile de scurta durata ale vantului, local in Oltenia si la munte si doar izolat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime se vot incadra, in orele amiezii, intre 22 de grade pe Litoral si 31 de grade in partea de vest a tarii. In acelasi timp, temperaturile minime vor oscila intre 8 si 18 grade Celsius, mai coborate in zonele depresionare, spre 4-5 grade.

In weekend vremea se va mentine calda, cu valori de temperatura mult mai ridicate comparativ cu regimul climatologic specific acestei perioade din an, insa va fi, in general, instabila in parte de sud-vest si de sud a tarii, precum si in zona montana, unde temporar innorarile vor fi accentuate. In special dupa-amiaza si seara sunt asteptate averse, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. Fusiform, va cadea grindina si se vor cumula cantitati de apa importante. In restul teritoriului, insa, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene asociate instabilitatii atmosferice se vor semnala doar izolat si la cote mult mai reduse. Maximele se vor incadra, in general, intre 22 si 30 de grade, iar cele minime intre 7 si 18 grade’‘, a mentionat meteorologul de serviciu al ANM.

Totodata, duminica, 4 iunie, vremea va fi calda, chiar deosebit de calda in regiunile intra-carpatice. Cerul va fi variabil si vor fi innorari temporare in regiunile sud-vestice si la munte, unde local se vor semnala averse, insotite de descarcari electrice si cu totul izolat vor fi posibile caderi de grindina. In orele amiezii, asteptam maxime ce se vor incadra intre 23 si 32 de grade, in timp ce minimele vor fi cuprinse intre 12 si 19 grade Celsius. In ceea ce priveste tendinta evolutiei fenomenelor meteorologice in intervalul 5 — 8 iunie, specialistul ANM mentioneaza ca vremea se mentine calda cu temperaturi mult mai ridicate decat cele climatologic specifice primei decade a lunii de vara, insa treptat gradul de instabilitate atmosferica va fi in crestere si se vor semnala averse si descarcari electrice, la inceput in regiunile vestice, nordice si centrale, iar apoi si in restul teritoriului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img