marți, 16 aprilie, 2024

Protocol semnat intre SUA si RUSIA

Distribuie:

Publicat:

Rusia si Statele Unite au semnat marti un protocol de acord vizand sa preintampine incidente intre avioanele celor doua tari in spatiul aerian al Siriei, a anuntat Pentagonul.

Un viceministru rus al apararii, Anatoli Antonov, a informat la randul sau despre semnarea acestui memorandum.

“Cu semnaturile de astazi (marti), protocolul de acord este in prezent intrat in vigoare. Documentul a fost semnat putin mai devreme in cursul zilei”, a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook.

“Memorandumul contine un numar de reguli si restrictii vizand sa preintampine incidente intre avioanele ruse si americane” care efectueaza, in cadrul unor operatiuni diferite, lovituri aeriene contra gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) in Siria, a subliniat Anatoli Antonov.

Atunci cand a inceput sa efectueze misiuni de bombardament in Siria, la 30 septembrie, Rusia a cerut negocieri pentru “deconfliction”, termen englez ce poate fi tradus schimbul de informatii pentru evitarea unui incident intre aeronave ale unor tari diferite care intervin in acelasi teatru de operatiuni. O coalitie alcatuita din circa 60 de tari, condusa de Statele Unite, a lansat lovituri aeriene contra SI in Siria in septembrie 2014, la cateva saptamani dupa operatiuni similare in Irak.

Rusia afirma la randul ei ca are ca tinta SI si alte grupuri “teroriste”, dar Pentagonul sustine ca vizeaza rebeli care lupta impotriva fortelor fidele presedintelui sirian, Bashar Al-Asad. Pana in prezent, in spatiul aerian al Siriei nu s-a intamplat niciun incident major, dar, potrivit unor oficiali din cadrul Departamentului american al Apararii, avioane ale coalitiei au fost nevoite sa isi schimbe ruta pentru a evita sa se gaseasca in aceasi zona cu avioane ruse.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img