vineri, 19 aprilie, 2024

PS Igantie – Episcopul Husilor : „Traim vremuri foarte dificile, in care ni se cere sa fim foarte atenti unii fata de ceilalti

Distribuie:

Publicat:

In data de 15 martie 2020, in Duminica a II-a din Postul Mare (a Sfantului Ierarh Grigorie Palama), Preasfintitul Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, a savarsit Sfanta Liturghie in Parohia „Pogorarea Sfantului Duh”din municipiul Barlad.

Din soborul slujitorilor au facut parte si parintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, parintele protopop Vasile Laiu si parintele paroh Daniel Luca. Slujba a fost oficiata  in apropierea locasului de cult.

In cuvantul de invatatura rostit, Parintele Episcop Ignatie a vorbit despre puterea credintei, manifestata mai ales in situatiile de cumpana din viata noastra:

„Pasajul evanghelic de astazi ne vorbeste despre credinta extraordinara pe care au avut-o cei patru prieteni ai celui bolnav.

Erau si ei intr-un moment de criza. Se gandeau ca nu pot rata sansa de a-L intalni pe Hristos, despre care au auzit ca este Doctorul sufletelor si al trupurilor.

Domnul Hristos era intr-o casa, propovaduind cuvantul lui Dumnezeu. Casa era intesata de oameni, iar cei patru prieteni s-au gandit la o maniera ingenioasa de a ajunge la El.

Nu s-au panicat, nu si-au pierdut linistea pentru ca samanta credintei din sufletele lor era foarte puternica.

Acest lucru il invatam si noi! In momentele de criza, de incercare, sa avem credinta! Ea este sursa noastra de liniste, de pace interioara si chiar de frumusete.

Cei patru prieteni, prin atitudinea lor, prin dragostea lor fata de cel neajutorat, erau oameni frumosi la suflet.

Ei s-au gandit sa dea drumul slabanogului, care era purtat pe o targa, prin spartura acoperisului casei. In acea vreme, in Tara Sfanta, casele nu erau acoperite in felul in care le stim astazi. Era pusa o cuvertura, un invelis, care putea fi luat pentru a fi mai multa racoare.

Invatam, din atitudinea acestor patru prieteni credinciosi, ca in situatiile delicate, complicate ale vietii sa nu ne pierdem linistea, sa nu ne pierdem credinta in Dumnezeu”.

Ierarhul Husilor a aratat ca putem folosi inclusiv momentele dificile prin care trecem in viata pentru a ne repozitiona fata de propriul suflet si fata de ceea ce da valoare vietii:

„Traim vremuri foarte dificile, in care ni se cere sa fim foarte atenti unii fata de ceilalti.

Este foarte important sa tinem cont de toate recomandarile care ne sunt date tocmai pentru a preintampina o posibila situatie foarte grea la nivel national.

In momentul in care a fost anuntata starea de urgenta in tara noastra, mi-a venit in minte o pilda din Pateric, legata de Avva Arsenie.

El, in viata de lume, a fost un politician, un om cu o vizibilitate sociala extraordinara. A renuntat la tot si a plecat in pustie.

Aici i s-a aratat Domnul si i-a dat urmatorul sfat: «fugi, taci, linisteste-te».

In aceste vremuri, in care ni se cere sa stam mai mult acasa, mai ales cei in varsta, ma gandesc ca avem, toti, ocazia sa devenim oameni linistiti si frumosi.

Este foarte multa galagie, panica. Ma gandesc ca aceasta incercare poate ne invata, pe fiecare, sa devenim putin mai disciplinati, putin mai atenti cu noi insine, cu sanatatea noastra si cu cei din jur.

Preasfintia Sa a explicat cuvintele din Pateric adresate de Dumnezeu Avvei Arsenie:

„Acasa putem sa dobandim aceasta liniste si sa devenim ca cel caruia ii este dedicata aceasta duminica, Sfantul Grigorie Palama.

Sfantul Grigorie Palama, un mare ishast, este cel care ne invata, pe fiecare dintre noi, ce inseamna linistea in preajma lui Dumnezeu, linistea in preajma credintei, linistea in preajma a tot ceea ce este frumos.

Putem deveni oameni de liniste luand aminte la cuvantul lui Dumnezeu adresat Sfantului Arsenie:

«Fugi» – adica sa te distantezi de oameni, sa fugi de zgomot, de tot ceea ce iti poate fura linistea.

«Taci» –  nu imprastia vorbe nelalocul lor, nu te risipi in ceea ce nu este de folos celui de langa tine.

«Linisteste-te» – cauta pacea in sufletul tau.

Avem sansa, in aceste vremuri, sa luam aminte la ceea ce ne invata Avva Arsenie.

In finalul cuvantului sau, Parintele Episcop Ignatie a indemnat pe cei prezenti sa isi sporeasca credinta, ca sursa reala si sigura de liniste si echilibru:

„Sfantul Ioan Scararul ne spune: «inceputul linistirii sta in alungarea zgomotelor, ca a unora care tulbura adancul, iar sfarsitul ei – cum ajungi cu adevarat la liniste – sta in a nu te teme de zgomote, ci a fi imun in fata acestora».

Zgomotele le-as numi panica. Credinta este cea care ne va da siguranta si linstea de care avem foarte mare nevoie.

Nu as vrea ca aceasta pandemie sa se transforme intr-o pandemie a necredintei”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img