marți, 16 aprilie, 2024

PS Ignatie, la căpătâiul profesorului Vasile Bahrim: „Dumnezeu să îl odihnească cu drepții și să se bucure de lumina pe care sunt convins că a așezat-o în sufletele tinerilor”

Distribuie:

Publicat:

UPDATE: 

În seara zilei de vineri, 25 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat, la capela mortuară a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Vaslui, o slujbă de pomenire la căpătâiul cunoscutului profesor vasluian Vasile Bahrim, trecut, miercuri noapte, la cele veșnice.

În cuvântul adresat familiei îndoliate, Ierarhul Hușilor a afirmat că iubirea este mai puternică decât moartea și că plecarea cuiva drag în lumea veșniciei îl face mai prezent în inimile celor care l-au iubit:

Ori de câte ori participăm la o rugăciune sau slujbă de prohodire pentru cineva care a plecat în lumea veșniciei, este bun prilej să reflectăm asupra faptului că moartea este unul din marii intruși din existența noastră.

Unul din argumentele subiective pe care le resimțim, cu maximă intensitate, este acela că am vrea să trăim cât mai mult, atât noi, cât și cei dragi ai noștri. Niciodată nu am putea spune că așteptăm moartea cu bucurie.

Un creștin autentic înțelege moartea ca pe o punte de trecere într-o altă existență, în lumea veșniciei. Însuși Domnul Hristos, când a fost să îl smulgă din chingile morții pe prietenul său Lazăr, în fața mormântului său, în care era deja îngropat de patru zile, a lăcrimat.

Dumnezeu-Omul a lăcrimat pentru că și-a văzut propria făptură prinsă de această realitate a morții. Însuși Dumnezeu ne încredințează că nu am fost creați pentru moarte, ci pentru viața veșnică.

Paradoxal, când pleacă cineva în lumea veșniciei, parcă devine mai prezent în inima noastră. Dispare fizic, însă se intensifică prezența sa în sufletul nostru.

În Biserica Ortodoxă avem rugăciuni pentru cei adormiți, pentru că iubirea este mai puternică decât moartea. Nimeni nu poate pune stavilă acestei trăiri a omului.

Ne-am rugat pentru odihna celui care a fost unul din profesorii apreciați ai acestui oraș, atât de către foștii elevi, cât și de către colegii săi.

Rugăciunea și prezența noastră sunt expresie a recunoștinței pentru ce a făcut pentru acest oraș, pentru investiția spirituală pe care a așezat-o în sufletele celor pe care i-a călăuzit.

Dumnezeu să îl odihnească cu drepții și să se bucure de lumina pe care sunt convins că a așezat-o în sufletele tinerilor.

Slujba de înmormântare va fi oficiată sâmbătă, 26 noiembrie 2022, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vaslui, începând cu ora 11.00.

 

Stirea initiala : “Astăzi, Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Vaslui, cu profundă tristețe, își ia rămas bun de la Domnul Profesor Vasile Bahrim, unul dintre dascălii care,  timp de 32 de ani, i-au trecut pragul cu bucuria și profesionalismul celui care știa că a veni la ȘCOALĂ nu este o profesie banală, nu este o simplă acțiune. Spunea adesea: ” Dacă un profesor are doar dragoste pentru meserie, va fi un profesor bun.” Domnul Profesor Vasile Bahrim a iubit LICEUL RACOVIȚĂ, și-a iubit elevii, și-a iubit colegii de cancelarie.

A fost un profesor care i-a făcut pe cei din fața lui să înțeleagă că știința de carte este tot ceea ce contează, este singura cale de a avea un viitor mai bun. Mulți dintre foștii elevi care ne-au trecut pragul, n-au ezitat să povestească lucruri interesante despre activitatea de creație a profesorului, despre profesionalismul acestuia, despre felul în care le-a influențat deciziile de carieră.  

Dacă nu este destul timp să așezăm faptele și amintirile într-o ordine care să aibă sens, vă rugăm să ne iertați. Gândul nostru se îndreaptă către cerul care își deschide porțile pentru a primi un OM, UN PROFESOR. 

Suntem onorați că v-am cunoscut, Domnule Profesor, Dumnezeu să vă odihnească în pace! “ este mesajul postat pe rețeaua de socializare a Liceului Teoretic “ Emil Racoviță” Vaslui

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img