vineri, 29 martie, 2024

PS Ignatie: “Pocainta nu inseamna lamentatie pentru pacatele tale, ci o schimbare radicala a mentalitatii afectate de pacat!”

Distribuie:

Publicat:

În Duminica de după Botezul Domnului, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Zăpodeni de Sus, Protopopiatul Vaslui. Cu acest prilej, Ierarhul Huşilor a hirotonit întru preot pe diaconul Sebastian Mircea Chiroşcă, noul paroh al acestei comunităţi.

După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Episcop Ignatie a explicat sensul cuvintelor Mântuitorului Hristos: „Pocăiţi-vă, căci s-a apropiat Împărăţia Cerurilor!”:

„Primul cuvânt pe care Hristos l-a rostit contemporanilor Săi a fost: pocăiţi-vă! Cu alte cuvinte, schimbaţi-vă radical viaţa, renunţaţi la tot ceea ce este rău, ca în felul acesta Împărăţia lui Dumnezeu să vină în viaţa voastră.

Temeiul apropierii noastre de Împărăţia lui Dumnezeu este pocăinţa. Nu în felul în care noi o înţelegem, ca o lamentaţie faţă de păcatele pe care le-am săvârşit, sau regretul pentru relele, deficienţele şi nedesăvârşirile de care suntem, fiecare în parte, locuiţi. Pocăinţa înseamnă mult mai mult decât atât. Înseamnă să îţi schimbi radical mentalitatea! Dacă mintea, inima ta erau obişnuite să primească păcatul, pocăinţa ar trebui să ne înveţe să ne dezobişnuim în a primi păcatul în viaţa noastră.

Pocăinţă înseamnă să renunţi la mentalitatea ta afectată, schimonosită, murdărită de păcat. În momentul în care noi reuşim acest lucru, începe adevărata noastră schimbare în bine.”

De asemenea, Ierarhul Huşilor a afirmat că nu poţi să Îl urmezi pe Dumnezeu dacă ai o mentalitate îmbibată de păcat:

„Cel mai greu lucru este să ne schimbăm mentalitatea păcătoasă, lucrurile de care suntem noi foarte siguri! Omul mândru foarte greu îşi schimbă o părere, o opinie, indiferent de argumente. Mentalitatea afectată de păcat nu te lasă să vezi drumul greşit, calea rătăcită pe care tu ai luat-o în viaţă.

De aceea avem nevoie de pocăinţă! Pocăinţă ce înseamnă schimbarea radicală a vieţii noastre şi mai ales a mentalităţii cu care am fost obişnuiţi până în momentul în care Dumnezeu vine în inima noastră şi ne trezeşte la adevărata şi profunda viaţă în Hristos. (…)

Pocăinţa înseamnă să renunţi la ideile tale păcătoase, meschine, murdare, şi să te întorci cu gândurile lui Dumnezeu în inima ta. Să te întorci cu mentalitatea, cu gândul lui Hristos.”

În continuare, Preasfinţitul Ignatie a explicat de ce ne este foarte greu să ne rupem de mentalitatea de care suntem dominaţi:

„De unde ne dăm seama că mentalitatea noastră este afectată de păcat? Găsim justificare la orice! Dacă cineva ne atrage atenţia asupra unui lucru concret, greşit, pe care l-am făcut, noi imediat, la modul instinctiv, spontan, găsim o scuză, o justificare, despre care ştim că este o înşelare, o minciună, o iluzie, dar am vrea să îl convingem pe cel de lângă noi că nu am greşit, că nu suntem în starea de păcat. Şi în felul acesta, justificările propriilor noastre greşeli scot în evidenţă faptul că avem o mentalitate afectată de păcat.

Hristos ne dă această şansă, să ne pocăim, să renunţăm la gândurile noastre păcătoase şi să punem în inima noastră gândul Lui.

De aceea trăim viaţa aceasta atât de zbuciumată, de frământată, atât de dispersată şi suntem atât de nefericiţi!  Pentru că ne domină păcatul! Şi în relaţiile cu cei de lângă noi păcatul este cel care domneşte!”

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a oferit, potrivit rânduielii, noului paroh, Sebastian Chiroşcă, Sfânta Evanghelie şi cheile bisericii, ca semn al instalării sale în această parohie.

Tot cu prilejul vizitei arhiereşti în această zonă, Ierarhul Huşilor a evidenţiat activitatea îndelungată şi rodnică pe care a desfăşurat-o părintele pensionar Ionel Buimac de la Parohia Telejna, comuna Zăpodeni, oferindu-i, în semn de cinstire, rangul de iconom stavrofor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img