vineri, 19 aprilie, 2024

Psiholog despre sinuciderea din benzinărie : A vrut sa transmită un mesaj, o ‘ținere de minte

Distribuie:

Publicat:

Recenta sinucidere de la benzinăria Rompetrol din Cluj a șocat o comunitate întreaga, însă a și ridicat unele semne de întrebare cu privire la adevăratele intenții ale tânărului de doar 23 de ani. La scurt timp după tragedie, au existat voci care susțineau că nu este exclusa ipoteza unei tentative de a produce mai mult rău, de a pune în pericol și alte vieți umane, considerând modul de a acționa a tânărului.

Considerând ultimul mesaj al acestuia de pe Facebook ''I want my pain to be inflicted on others” (Vreau ca durerea mea să fie provocată și altora”), am discutat cu psihologul Gabriela Culda, în încercarea de a afla adevăratele motive care au stat la baza gestului extrem al sinucigașului.

Potrivit acestei, deși metoda aleasă pentru a-și provoca moartea putea pune în pericol real viața mai multor persoane, este puțin probabil ca Radu Tudor Socol sa-si fi dorit să ucidă oameni nevinovați. ''Chiar daca obiectiv, a te incendia intr-o benzinărie crează o stare de pericol pentru ceilalți, cel mai probabil, in acest caz, tânărul nu s-a gândit la a face rau altora. Daca ar fi dorit sa producă suferința fizica altora ar fi putut sa toarne benzina si in alta parte. El a făcut totul in propria mașina, fiind singur.'', arată Gabriela Culda.

''De multe ori cand trăim stări emoționale neplăcute foarte intense, percepem fragmentat realitatea. O problema emoțională ne ocupa tot spațiul mental. Nu ne mai gândim la alte aspecte.'', mai arată psihologul.

Potrivit Gabrielei Culda, tânărul, care avea probleme în dragoste, si-a dorit ca trecerea sa în neființă sa nu fie uitată ușor, motiv pentru care a ales acest mod extrem de a-si pune capăt zilelor. ''Totuși, fata de modalitatea in care a ales sa-si ia viata ( autoincendierea intr-un spațiu public ) putem presupune ca a vrut sa transmită un mesaj. Nu neaparat o răzbunare, însă cu siguranta o "ținere de minte". Suicidul apare ca unica soluție atunci cand nu gasim nimic altceva. Poate fi un act la care ne gândim de multa vreme ( ca urmare a unei stări depresive sau a unei tulburări psihice ) sau poate fi un act impulsiv ( generat de o lipsa de control al impulsului emoțional ). Nu știm in acest caz ce exact explica gestul, însă a fost unul autodirectionat, in opinia mea, neexistând dorința de a le face rau altora.'' arată Culda.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img