vineri, 26 aprilie, 2024

Psiholog Yolanda Crețescu: „Astăzi suntem o lume în doliu”

Distribuie:

Publicat:

„Secretul fericirii este să te confrunți cu faptul că lumea este un loc cumplit, cumplit, cumplit” spunea Bertrand Rusell. Sună teribil de contraintuitiv, însă este foarte adevărat. Este nevoie să fii în contact cu realitatea pentru a putea trăi în echilibru.

Zilele acestea ne-au expus unui contact brusc și brutal cu o realitate pentru care nu am fost pregătiți. Totodată ne-au adus în situația de a pierde, peste noapte, tot ce ne era familiar și de a fi expuși la nesiguranță, pericol, lipsă de control. Orice pierdere de felul acesta vine la pachet cu doliul psihologic.

Yolanda Crețescu, psiholog clinician, psihoterapeut adlerian, fondatoarea depreHUB (primul hub antidepresie din România) și președintele Asociației Happy Minds, ne-a ajutat să vedem mai clar situația cenușie prin care cu toții trecem.

Există cinci etape clasice ale pierderii, subliniază specialistul, însă nu întotdeauna ajungem să le parcurgem pe toate sau consecutiv. De asemenea, oricând putem regresa într-o etapă anterioară și mulți suntem blocați într-una dintre etape și nici măcar nu ne dăm seama.

continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img