vineri, 29 martie, 2024

Punerea sub supraveghere a AfD de catre serviciile secrete, salutata de politicienii germani

Distribuie:

Publicat:

Politicieni de vârf din Germania au salutat decizia serviciilor de informaţii germane de a pune sub supraveghere formaţiunea extremei drepte AfD (Alternativa pentru Germania), informează dpa preluată de Agerpres.

Andrea Nahles, liderul Partidului Social-Democrat din Germania (centru-stânga), a salutat decizia, declarând că "o democraţie defensivă este ancorată în Constituţie şi presupune plasarea duşmanilor democraţiei sub supraveghere". 

Serviciile de informaţii germane au avertizat formaţiunea extremei drepte AfD (Alternativa pentru Germania) că ar putea fi "pusă sub supraveghere" din cauza discursurilor extremiste ale unora dintre membrii acestui partid, fondat în 2013 şi parte a Parlamentului german după ultimele alegeri generale. 

După ce cotidianul Tagesspiegel a anunţat acest lucru în ediţia de marţi, şeful serviciului de informaţii interne al Germaniei (Biroul pentru protecţia Constituţiei, BfV), Thomas Haldenwang, a explicat într-o conferinţă de presă că instituţia sa consideră AfD un "caz de investigat", dar ancheta nu va presupune o supraveghere completă din partea BfV. 

"BfV are indicii iniţiale că politicile AfD sunt împotriva ordinii constituţionale, dar aceste indicii nu sunt suficiente pentru a începe o monitorizare folosind metode de spionaj", a menţionat Haldenwang, potrivit Reuters. 

Ministrul de interne al Germaniei, Horst Seehofer, şi-a exprimat la rândul său sprijinul pentru plasarea AfD sub supraveghere, dar a subliniat că investigaţia ar trebui desfăşurată astfel încât să evite influenţele politice. 

Liderii AfD Alexander Gauland şi Alice Weidel au declarat în ce-i priveşte că se vor consulta cu avocaţi pentru a preveni plasarea partidului sub supraveghere. Potrivit lui Weidel, decizia serviciilor de informaţii germane este "o denaturare a competiţiei" în plan politic. 

AfD şi-a început activitatea ca partid eurosceptic, însă a adoptat ulterior o poziţie mai ferventă anti-sistem şi anti-migranţi, în urma deciziei din 2015 a guvernului german de a deschide frontierele în faţa refugiaţilor. 

Mai mulţi membri ai acestui partid au fost criticaţi constant pentru comentariile laudative faţă de trecutul nazist al Germaniei sau pentru încurajarea violenţei la adresa migranţilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img