marți, 23 aprilie, 2024

Puscarie pentru cei care tortureaza animale! Aviz favorabil in Senat

Distribuie:

Publicat:

Cu unanimitate de voturi, Comisia Juridica a Senatului a avizat favorabil proiectul de lege initiat de senatorul Haralambie Vochitoiu, care prevede pedepse de la doi la sapte ani de puscarie pentru cei care produc leziuni animalelor.

"Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani: uciderea animalelor cu intentie, fara drept, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale salbatice captive, organizarea de lupte intre animale sau cu animale, folosirea de animale vii pentru desajul pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, producerea de leziuni, cu intentie, interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal", se arata in proiectul de lege care modifica  Legea privind Protectia animalelor. 

In legea actuala, maltratarea animalelor era pedepsita cu amenda sau inchisoare. 

Senatorul PNL Vlad Popa a propus micsorarea pedepsei de la 1 la 3 ani pentru faptele de mai sus, insa amendamentul sau a fost repins.

"Vatamarea corporala la oameni este tot de la 2 la 7 ani. Tot mai multe tari au adoptat o legislatie, ca sunt fiinte vii si pedepsele trebuie sa fie asemanatoare cu cele aplicate oamenilor. Sunt identice pedepsele", a explicat avocatul Cosmina Cernea, de la organizatia "Dreptate pentru animale".

Potrivit initiatorului, proiectul de lege va primi raport favorabil si de la Comisia de Agricultura."Vesti bune tuturor iubitorilor de animale. Am vorbit si cu doamna presedinte de la Agricultura. Va fi favorabil si acolo. Nu isi doreste nimeni sa se ajunga la cei sapte ani, dar trebuie transmis un semnal acestor sadici ca societatea nu mai tolereaza asa ceva", a spus Vochitoiu.

"Daca nu se stie de cei sapte ani de acasa, sa se stie de lege", a aratat un alt reprezentant al oraganizatiei "Dreptate pentru animale".

Guvernul a transmis un punct de vedere negativ. Senatul este prima Camera sesizata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img