vineri, 29 martie, 2024

Răsturnare de situație cu certificatul verde. Ce se va întâmpla de la data de 1 februarie. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, tocmai a făcut anunțul

Distribuie:

Publicat:

Răsturnare de situație cu certificatul verde. Ce se va întâmpla de la data de 1 februarie. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut precizări la Europa FM. De menționat este că în România, certificatele verzi sunt obligatorii începând cu de 10 decembrie 2021 la intrarea în centrele comerciale, mall-uri, cinematografe, restaurante, precum săli de sport și la evenimente.

Ce se întâmplă de la 1 februarie cu ceritificatul verde

La data de 1 februarie certificatul verde expiră numai pentru persoanele la care au trecut mai mult de nouă luni de la efectuarea dozei doi și nu au doza a treia, cea booster, a spus ministrul Sănătății Alexandru Rafila, la Europa FM.

Ministrul a mai spus că România aplică astfel directiva europeană, cea care prevede o perioada de valabilitate de 9 luni pentru document, la cererea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, potrivit căruia administrarea dozelor de rapel (booster) se recomandată în termen de cel mult șase luni de la încheierea primului ciclu de vaccinare.

Aceasta măsură se aplică momentan numai pentru călătorii între statele UE, dar nu și în interiorul țării, de aceea certificatele verzi își vor păstra valabilitatea în România până în iunie 2022, prima dată decisă de UE. În România, o decizie în sensul celei privind valabilitatea certificatului în funcție de doza booster va fi luată de CNSU, dacă situația epidemiologică o va impune.

În România, certificatele verzi sunt obligatorii din data de 10 decembrie 2021 la intrarea în centrele comerciale, mall-uri, cinematografe, restaurante, săli de sport și la evenimente. Dacă dispoziția nu va fi prelungită, ea va expiră pe 8 februarie 2022.

2022, anul în care „vom încheia această urgență medicală”

Ministrul Sănătății a mai afirmat că 2022 va fi anul în care „vom încheia această urgență medicală”, potrivit „istoriei naturale a pandemiilor”.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a sus Alexandru Rafila la Europa FM.

Alexandru Rafila a mai spus că valabilitatea certificatelor de vaccinare o să fie condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la încheierea vaccinării.

„Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”, a mai spus el.

Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că 42,85% dintre persoanele eligibile pentru doza 3 de vaccin împotriva COVID-19 în România au făcut până la această oră boosterul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img