joi, 25 aprilie, 2024

Răsturnare de situație după panica legată de tulpina Omicron: Ce o face mai contagioasă o poate face și mai inofensivă

Distribuie:

Publicat:

Varianta Omicron a coronavirusului care provoacă boala Covid-19 a dobândit probabil cel puţin una dintre mutaţiile sale prin preluarea unui fragment de material genetic de la un alt virus – posibil unul care provoacă răceala comună – prezent în aceleaşi celule infectate, potrivit cercetătorilor.

Această secvenţă genetică nu apare în nicio versiune anterioară a coronavirusului, numit SARS-CoV-2, dar este omniprezentă în multe alte virusuri, inclusiv în cele care provoacă răceala comună, precum şi în genomul uman, au precizat cercetătorii.

Prin inserarea acestui fragment special în sine, Omicron s-ar putea să se facă să pară „mai uman”, ceea ce l-ar ajuta să se sustragă atacului sistemului imunitar uman, a declarat Venky Soundararajan, un cercetător din Massachusetts, care a condus studiul postat joi pe site-ul OSF Preprints.

Acest lucru ar putea însemna că virusul se transmite mai uşor, în timp ce provoacă doar boli uşoare sau asimptomatice. Totuşi, trebuie precizat că oamenii de ştiinţă nu ştiu încă sigur dacă Omicron este mai infecţios decât alte variante, dacă provoacă boli mai grave sau dacă va depăşi Delta ca variantă dominantă.

COntinuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img