joi, 28 martie, 2024

Ramas sarac lipit, fostul patron al Caritas a fost dat afara din casa in plina iarna

Distribuie:

Publicat:

Acum 25 de ani, Ioan Stoica, patronul de la Caritas țepuia sute de mii de români și putea deveni cel mai bogat român, însă soarta a decis altceva pentru că Ioan Stoica a ajuns să fie evacuat din garsoniera în care locuia cu chirie, din Brașov. El nu a și-a mai plătit utilitățile de câțiva ani, astfel încât proprietarul a cerut evacuarea, notează foaiatransivană.ro.

Zilele trecute, Ioan Stoica a fost dat afară din locuință, cu ajutorul Poliei Brașov, în plină iarnă, el dormind acum sub cerul liber, pe unde apucă, prin Brașov. Ajuns, la 76 de ani, Ioan Stoica s-a retras după falimentul Caritas de la Cluj, la Brașov.

Ioan Stoica a lansat Caritasul în primăvara lui 1991, la Braşov, oraşul său natal, pentru ca doar peste câteva luni să mute jocul piramidal la Cluj-Napoca, acolo de unde veneau cei mai mulţi deponenţi. Sistemul care a luat minţile a sute de mii de români era năucitor: la trei luni după ce depuneai o sumă de bani, o primeai înmulţită de 8 ori! În total, orbiţi de posibilitatea unor profituri care să-i aranjeze pe viaţă, românii au investit peste 1.200 miliarde de lei (aproape un miliard de dolari) într-un joc care a funcţionat cu aprobarea complice a autorităţilor. De altfel, se pare că sume uriaşe s-au îndreptat spre oameni politici și spre poliţişti, care încasau banii peste rând.

Sistemul s-a prăbușit pe 5 octombrie 1993, când s-au făcut ultimele plăţi către deponenţi. Vestea că nu se mai dau banii i-a panicat pe oameni, care nu s-au mai înscris pe listele jocului piramidal. Caritasul a agonizat până la falimentul oficializat la 14 august 1994, cu o datorie de 450 de milioane de dolari către cei peste 300.000 de români rămaşi pe listele de aşteptare.

Ioan Stoica a fost condamnat în 1994 de Tribunalul Cluj la 7 ani de închisoare, dar pedeapsa i-a fost redusă la doi ani după ce a făcut apel. Stoica nu a fost mulţumit nici cu această sentinţă, trimiţând cazul la Curtea Supremă. Aici i s-au redus 6 luni din pedeapsă, fondatorul Caritasului scăpând cu un an şi jumătate de puşcărie. Stoica a fost eliberat din închisoare la 14 iunie 1996.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img