vineri, 19 aprilie, 2024

Razvan Pircalabu, presedinte FR de Lupte: Ar fi o normalitate sa readucem un titlu olimpic

Distribuie:

Publicat:

Centrul Olimpic de Pregătire a Junioarelor luptătoare de la Liceul ”Mircea Eliade” este o adevărată fabrică de succese pentru sportul românesc.

Federaţia Română de Lupte a devenit în ultimii ani una dintre cele mai importante surse de medalii pentru sportul românesc. Succesele nu vin însă din senin, ci în urma a luni şi ani de antrenamente istovitoare, dar şi al unui plan de pregătire făcut pe mai mulţi ani, în care sportivii şi sportivele sunt împărţiţi în mai multe centre. O astfel de fabrică de campioni se află la Bucureşti, la Centrului National Olimpic de Pregatire pentru Junioare (CNOPJ) de la Liceul Mircea Eliade, unde se pregătesc cele mai valoroase luptătoare din ţară de la această categorie de vârstă, conform Mediafax.

Europenele la Bucureşti după 40 ani

Miile de ore de antrenament, sacrificiile pe care un sportiv trebuie să le facă pentru a atinge performanţa sunt uitate în momentul în care sportivele acestui centru urcă pe podiumul Campionatelor Mondiale sau Europene. ”Aici e un laborator de campioni, de medaliaţi internaţionali şi pentru asta muncim. Ţelul nostru de a obţine cât mai multe performanţe, medalii olimpice. Dacă nu în mandatul acesta, în cele viitoare sigur vom readuce un titlu olimpic pentru luptele româneşti, pentru că avem tradiţie, avem tot ceea ce ne trebuie”, spune preşedintele Federaţiei Române de Lupte, Răzvan Pîrcălabu. El este cel care a schimbat faţa acestui sport la noi în ţară, România redevenind respectată aşa cum era pe vremuri. O dovadă în acest sens este că în luna aprilie, la Bucureşti vor avea loc Campionatele Europene de seniori, o premieră în ultimii 40 de ani. ”Se ştie că a obţine organizarea unei astfel de competiţii e foarte greu. Faptul că am reuşit să pătrund acum doi ani în structurile Federaţiei Internaţionale a contat enorm. Abordăm europenele de la Bucureşti cu mare optimism şi sper să luăm câteva medalii, chiar şi un titlu european, cu toate că cea mai bună sportivă a noastră, Alina Vuc, vicecampioană mondială şi multiplă medaliată europeană e accidentată şi nu va lua parte la această competiţie. Dar avem sportivi de valoare, băieţi şi fete, care sigur ne vor face mândri”, a mai declarat Pîrcălabu, care spune că Bucureştiul va organiza şi un Campionat Mondial. Dar numai după ce se va construi o sală Polivalentă. ”Preşedintele Federaţiei Internaţionale mi-a spus aşa: dacă în România în următorii se va construi o sală Polivalentă modernă, la standardele actuale, imediat în următorul an îţi dau pentru organizare Mondialul pentru seniori. Aşa că nu mai depinde de noi, ci de autorităţi”, a mai spus Răzvan Pîrcălabu.

Mihai Covaliu a lăudat condiţiile de la Liceul "Mircea Eliade"

O parte dintre reprezentantele României de la Europeanul bucureştean se antrenează chiar la Centrul Naţional Olimpic de Pregătire a Juniorilor de la Liceul Mircea Eliade. Acolo unde totul este susţinut de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român în colaborare cu Primăria Sectorului 6. De altfel, aflaţi în vizită la CNOPJ, preşedintele COSR, Mihai Covaliu, şi primarul sectorul 6, Gabriel Mutu, au fost foarte mulţumiţi de ceea ce au descoperit. ”Chiar îi spuneam domnului primar că voi da acest loc ca exemplu de bună practică în ceea ce priveşte sala, condiţiile de cazare şi şcolarizare, plus locul în care mănâncă sportivele. E un centru din care putem spera că avem viitor”, a declarat Mihai Covaliu, care şi-a făcut un obicei foarte bun din a vedea cu ochii lui cum sunt crescute viitoarele generaţii ale sportului românesc. La rândul său, primarul sectorului 6, Gabriel Mutu, a declarat: ”Sectorul 6 e foarte implicat în tot ceea ce înseamnă sportul în ansamblul său. Susţinem activitatea sportivă din toate zonele posibile ale sportului. Aici vrem să arătăm că atunci când vrei să te implici în ceva o poţi face şi fără eforturi foarte mari, că până la urmă efortul financiar nu este extrem de mare pentru o autoritate locală. E important să o faci cu sufletul deschis, să te implicit şi vor apărea şi rezultatele. Aici avem sportive cu zeci de medalii la competiţii internaţionale. Dacă vrei, poţi. Efortul nu e foarte mare”, a spus el.

Bonusuri financiare din partea Primăriei sectorului 6

Edilul sectorului 6 a promis că se va implica şi financiar în cazul în care sportivele din acest centru vor obţine rezultate majore. ”Când vom avea rezultate, vom avea şi nişte premii pe care le vom acorda sportivilor. Vrem să îi susţinem şi să le arătăm că mergând pe drumul performanţei pot primi şi altceva decât o simplă strângere de mână. Trebuie să primească şi sprijin din partea autorităţilor, pentru că sportul presupune pe lângă efortul fizic şi o investiţie financiară destul de mare. Dacă nu ai pe cineva care să te susţină nu poţi face performanţă”, a mai spus Gabriel Mutu. ”Sunt bucuros de implicarea primarului sectorului 6, Gabriel Mutu, care îmi este şi prieten, şi nu mi-a fost foarte greu să-l conving să fie alături de noi. Dânsul e fost sportiv, îi place sportul, e omul potrivit la locul potrivit. E de notorietate faptul că domnul Mihai Covaliu e foarte implicat şi doreşte să repună sportul românesc acolo unde îi e locul”, a declarat şi Răzvan Pîrcălabu.

Andreea Ana, speranţă olimpică la 18 ani

Şi sportivele care se antrenează la acest centru din Bucureşti sunt foarte mulţumite de condiţii: ”Avem condiţii foate bune. Sala este aici, cantina, şcoala. Este totul într-un loc şi ne este foarte uşor. Mă bucur că fac faţă competiţiilor internaţionale, iar asta se datorează faptului că mă antrenez cu colegele mai mari”, a declarat Andreea Ana, medaliată cu bronz la Europeanul de seniori Under 23 care a avut loc la începutul lunii, la Novi Sad. Ea este foarte bucuroasă că va putea debuta la un Campionat European de seniori chiar la Bucureşti, şi spune că respectiva competiţie o va ajuta să facă paşi importanţi în drumul spre cucerirea, peste câţiva ani, a unei medalii olimpice. ”Pentru noi e foarte bine şi emoţionant să fie Europeanul în România, deoarece vin rude, prieteni şi colegi, care să ne susţină. E foarte bine că participăm la această competiţie, deoarece putem să creştem pe viitor, chiar dacă acum nu vom obţine medalii. ”Toate avem potenţial pentru Jocurile Olimpice. Dacă muncim şi ne dorim asta o să ne îndeplinim visul”, a mai spus Andreea Ana.

Răzvan Pîrcălabu: ”Ar fi o normalitate să readucem un titlu olimpic în România”

De altfel, Jocurile Olimpice reprezintă principalul obiectiv al tuturor factorilor de decizie din sportul românesc. ”Luptele sunt în România o disciplină pe care ne bazăm. Ne uităm spre Jocurile Olimpice de la Tokyo, pentru că mai e foarte puţin până la ele, dar privesc cu foarte mare încredere spre Paris 2024, pentru că performanţele din ultima perioadă de la Federaţia Română de Lupte ne dau încredere că acolo va fi mult mai mult. De fapt, îmi doresc ca Paris 2024 să întreacă Tokyo 2020”, a declarat Mihai Covaliu, preşedintele COSR.

Şi pentru Răzvan Pîrcălabu, Jocurile Olimpice reprezintă principalul obiectiv. ”Suntem locul 5 între federaţiile din România ca medalii olimpice, cu 34 de medalii, după gimnastică, atletism, canotaj şi caiac canoe, cu toate că în ultimii 24 de ani nu am obţinut decât o singură medalie. Suntem locul 10 în topul mondial în toate timpurile ca medalii, aşa că pentru noi ar fi o normalitate să readucem un titlu olimpic în România. Îl aştept cu nerăbdare şi sunt sigur că va veni în curând”, a mai spus preşedintele Federaţiei Române de Lupte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img