sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Reactia medicilor, dupa incriminarea donatiilor de la pacienti

Distribuie:

Publicat:

Medicii sunt nemultumiti de o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin care cei care lucreaza in sistemul public de sanatate nu mai au dreptul sa primeasca donatii sau cadouri din partea pacientilor.

Un medic specialist in radioterapie, Mircea Savu, atrage atentie ca decizia poate fi discriminatorie, intre medicii care lucreaza in sistemul privat si cei din sistemul public, primii fiind exclusi de hotararea instantei surpreme.

“Sa spunem ca medicul X presteaza niste servicii medicale intr-o clinica privata, servicii medicale care sunt integral decontate de catre Casa.

Care e diferenta dintre acest medic si un medic care lucreaza intr-un spital de stat? Normele deontologice sunt aceleasi, iar sursa din care cei doi medici isi primesc salariul este aceeasi”, a spus Savu.

In plus, acesta atrage atentia ca, astfel, se incurajeaza plecarea medicilor din tara.

“Ne plangem ca fug medicii, ca nu isi vad de treaba, ca asistenta de serviciu… bun. Ar trebui fidelizati intr-un fel si este foarte limpede ca ar trebui finalizati prin retributii ceva mai bune”, sustine medicul.

Decizia prin care medicii care lucreaza in sistemul public de sanatate nu mai pot primi donatii sau plati din partea pacientilor a fost pronuntata in cadrul ICCJ pe 4 iunie si a aparut miercuri in Monitorul Oficial, devenind obligatorie in toata tara.

Astfel, pacientii vor putea sa ofere sume de bani medicilor – plati suplimentare sau donatii -, fara a fi trasi la raspundere penala, insa personalul medical nu mai poate primi donatiile pentru ca astfel ar incalca legea. Au fost insa si judecatori care au sustinut ca medicii care primesc donatii nu pot fi acuzati de fapte penale.

Decizia ICCJ vine dupa cazul medicului militar Iancu Mocanu. Acesta a fost achitat de Tribunalul Militar Bucuresti, in luna martie 2014, fiind acuzat de DNA de luare de mita si primire de foloase necuvenite. Pe 23 septembrie 2013, medicul fusese prins in flagrant cand lua mita 2.000 de euro pentru operatia unui pacient. Atunci, doctorul a spus anchetatorilor ca banii au fost primiti “ca atentie din partea unui apartinator al pacientului”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img